Влаковете продължават по теснолинейката Септември-Добринище

В плановете за намаляване на пътнически композиции по някои жп направления не е включено закриването й

В плановете за намаляване на пътнически композиции по някои жп направления не е включено закриването или спиране на влаковото движение по теснолинейната железопътна линия Септември-Добринище, съобщиха от министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Припомняме, че в края на 2013 г. по инициатива на Посолството на Република България в Швейцария, бе проведена среща между  Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, „Холдинг БДЖ“ ЕАД и  Zentralbahn AG, една от регионалните швейцарски железници, работеща на територията на Кантон Люцерн. Кантонът се характеризира със своята туристическа атрактивност, на територията на който се намират също теснолинейни железници, ползвани за пътнически, товаро-превозни и туристически цели.

Целта на срещата бе българската страна да ползва добър опит и установена практика, именно във възстановяването и развитието на теснолинейката Септември-Добринище.

През изминалата година са осъществени няколко посещения на българска делегация в Швейцария. Швейцарската делегация пътува и по жп линията Септември - Добринище, посети и гр. Банско, където бяха проведени разговори с кмета на града и кметове на други населени места от региона, както и с представители на местния туристически бизнес.

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ръководствата на БДЖ и Посолството на България в Швейцария продължават усилията за реализацията на този изключително значим проект, в посока не само като важен транспортен участък, но и  като туристическа дестинация, част от една цялостна концепция за икономическото развитие на този регион. Към тези усилия следва активно да се включат и ще бъдат привлечени, както общинските и областни власти, така и  местния бизнес.