Избрани Новини

Система против лавини използва контролирано газово взривяване

Системата е изградена на западния склон на връх Тодорка

Новата система против лавини на територията на Национален парк „Пирин”, представлява една система за превантивен лавинен контрол. Съоръжението извършва превенцията чрез контролирано газово взривяване. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Страхил Христов, директор на Дирекция „Биоразнообразие, планове, програми и проекти” към Национален парк “Пирин”, ръководител на проекта за изграждане на система против лавини на територията на Национален парк „Пирин.

„Това съоръжение е изградено, за да може да бъдат защитени както хора, така и съоръжения, инфраструктура и системата за биоразнообразие на територията на парка. Тази противолавинна система е изградена на западния склон на връх Тодорка, над улеите намиращи се там”, поясни Христов. От думите му, стана ясно, че това е едно от най-лавинно опасните места в Пирин, като освен това за изграждането на системата там се извеждат и като предпоставка и улеите, които са лесно достъпни и често се използват от сноубордисти.
„Определено има опасност от предизвикване на лавини и последвали инциденти с хора, които са решили на своя глава да карат извън обозначените и обработени писти в ски зона Банско”, каза директорът на дирекция „Биоразнообразие” в парка. Той посочи, че новата система използва радиоконтрол, който осигурява физическа и оперативна информация, като например дебелината на снежната покривка и на снежните улеи. „Когато се установи, че има опасност от натрупване на повече сняг, който да предизвика лавина, нашата цел е да предизвикваме малко по-рано тази лавина в по-малки размери”, допълни той. „Това е територия, която е от една страна Национален парк, а от друга страна част от природното и световно наследство на ЮНЕСКО. Нашият стремеж е да осъществяваме това газово взривяване без никакви вреди за околната среда. Всички опасности са изключени при тази тема. Това е система за наземен контрол”, поясни Страхил Христов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов