Избрани Новини

18-годишен ученик извади богоявленския кръст в Казанлък

Преди това младежът е участвал в мъжкото хоро в Калофер

18-годишният Стефан Ноев, ученик в Хуманитарна гимназия „ Св.Св. Кирил и Методий“ извади Богоявленския кръст от водите на Старата река в Казанлък, предаде агенция „Фокус“. Стефан се хвърли в казанлъшката река, след като вече беше направил опит да извади кръста от водите на Тунджа край Калофер на днешния Йордановден.

Младежът участва в ритуала за втора поредна година. „Традициите са нещо много важно и те трябва да се спазват. Пожелавам на казанлъчани да бъдат живи и здрави. Нека сме задружни и да си помагаме“, това пожела Стефан Ноев минути след като извади кръста от реката.

Общо 16 мъже на възраст между 18 и 44 години се включиха в надпреварата да извадят Богоявленския кръст от Старата река в Казанлък. Само един от тях участва в ритуала за първи път, за останалите това пореден, като с най- много опити-16 е Йордан Йорданов, който два пъти през тези години е вадил кръста.

„Не е важно да спечеля пак, важно е да уважаваме традициите си“, сподели минути преди да се включи в надпреварата Йордан. Всички участници в ритуала получиха благословията на отец Николай от храм „ Св. Пророк Илия“ в Казанлък, от който по традиция , след Водосвета, тръгва Литийното шествие към Старата река, където се прави ритуалът по изваждането на кръста .

16-те смели мъже получиха по една хавлия - подарък от кмета на община Казанлък Галина Стоянова. „ Днес е Богоявление, празник, в който шестнайсет младежи от Казанлък скочиха, за да спасят кръста Христов във водите на нашата Старата река.

Нека шестнайсетте младежи да бъдат знамението за Казанлък за 2015 година, че тук има млади хора, млади силни мъже, има вярващи хора, които винаги ще се притекат на помощ и ще направят добро. Нека доброто да тържествува през 2015 година в Казанлък. Нека разбирателството и единението между нас да ни спасяват, до следващото Богоявление, когато да се явят още толкова смелчаци.

Успешна и силна да е годината за казанлъчани, вярвайте такава година ни чака“, така се обърна кметът Стоянова към смелите мъже , които скочиха за кръста в Стара река и към десетките казанлъчани, дошли за да ги подкрепят в мразовития 6 януари.

Ритуалът по хвърлянето на кръста в Казанлък бе организиран от община Казанлък и храм „Св. Пророк Илия“. Йордановден бе отбелязан със Света литургия във всички православни храмове в Казанлък.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов