Избрани Новини

Баби от Делвино водят чужденци в... библиотеката

Дамите от третата възраст са най-активни в литературните седянки

Баби от благоевградското село Делвино водят наши и чужди туристи в...библиотеката, пише standartnews.com. Те задължително показват на гостите на селището читалнята, където се съхраняват стотици томове книги на класици на българската и световната литература.

„С нашенците си спретваме и литературни четения. Всички са учудени, че в селото ни няма нито лекар, нито училище, нито магазин, но пък има библиотека. Това е така, защото без книги не можем", категорични са делвинските баби.

Дамите от третата възраст са най-активни в литературните седянки. Навръх празници те се събират в читалнята и четат избрани произведения.

„Няма нищо по-хубаво от поезията на Ботев и Вазов, на Яворов и Дебелянов. Много харесваме и разказите за българския селянин на Йордан Йовков и Елин Пелин", твърдят в един глас пенсионерките.

Преди 8 години те се прочуха с големия си мерак да се направят библиотека и читалня в селото. Да я ползват хем те, хем децата и внуците им, когато са им на гости. Тогавшната кметица Добринка Александрова веднага им осигури помещение в кметството, където да редят томовете книги. Щом разбраха за желанието им да четат, от Министерството на културата, Асоциация „Българска книга" и Издателство „Захарий Стоянов" им подариха 300 тома съвременна литература. Пенсионерките искат да докажат на гражданите, че изкуството има място и на село. А благодарение на него пък в Делвино идват все повече туристи.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден