Избрани Новини

Преместиха лебедите в Сандански на безопасно място

Двете двойки птици са от Холандия

Двете двойки лебеди, които обитават езерото в парка на Сандански, бяха  преместени във вилната зона на курортния град, с оглед тяхната  безопасност и грижа за здраве. Птиците са отведени от "сърцето" на  Сандански, защото водния басейн е замръзнал заради ниските температури, предаде Дарик.

"Самите лебеди нямат проблем да оцелеят при ниските температури и леда,  но през почивните дни получихме много сигнали от граждани, които  съобщиха, че в заледеното езеро са хвърляни камъни. Освен това в тези  условия, птиците се разхождат по тревните площи и за да бъде гарантирана  тяхната сигурност, взехме решение да ги преместим до повишаване на  температурите", обясни Зорница Стоянова, управител на  общинското мероприятие "Озеленяване".

Тя бе категорична, че животните се  чувстват добре и на новото място. Очаква се след връщането им в езерото  в курортния град птиците да преживеят кратък период на адаптация,  което обаче не застрашава здравето им, уверяват специалисти.

Двете  двойки лебеди от Холандия бяха доведени в парка на Сандански в края на  август 2014 г., по идея на кмета на Андон Тотев. Пернати животни  пристигнаха с паспорт и гривна на плавниците си.

Хранят се с  комбиниран фураж и хляб.  Птиците, въпреки че са двойки, не могат да се  размножават, тъй като по природа са диви, а отглеждани от хора, се  превръщат в питомни и не могат да снасят яйца.

Вероятност  лебедите да отлетят и избягат няма, тъй като при тяхното отглеждане е  отстранен хрущял и не могат да летят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов