Избрани Новини

80 куражлии ще се включат в "спасяването" на православния кръст в Благоевград

Записаните групи са седем

Около 80 куражлии ще се включат в "спасяването" на православния кръст на  Богоявление в Благоевград, предаде Дарик.

Общо записаните групи до този момент са 7, като желание да участват индивидуално са заявили няколко мъже.  Изискванията от страна на църквата са те да бъдат кръстени, да не са  употребили алкохол, както и да са на възраст между 15 и 60 години.

Пускането на кръста в реката е предвидено за 10:30 часа на моста при  квартал "Вароша".

От няколко години насам християнският символ, който  бива уловен във водите на Благоевградска Бистрица, се оставя на  съхранение в църквата, като на 40 - тия ден свещеници отиват в дома на  този, който е уловил кръста и правят тържествен водосвет.

Половин час  преди самия ритуал участниците в него се инструктират от свещеници и  полицаи с оглед предотвратяване на инциденти при надпреварата.

"През  годините имаше голяма борба за кръста, но вече момчетата са  дисциплинирани. Обикалянето по магазини, домове и барове вече отдавна не  се прави, защото се опорочава самия ритуал", каза Аделина Стефанова от  благоевградския храм "Въведение Богородично".

За утрешния ден са заявени  и шест кръщенета, но нито едно бебе в централния храм не е Йордан. По  традиция на Богоявление или Йордановден се извършва и т.нар.  побратимяване. Според библейската легенда на 6 януари е покръстен Исус  Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.
На този  ден се извършва освещаване на водата. След службата в църквата  свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че  този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той  обикаля с кръста селото, а всички го даряват. Има поверие, че ако  хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и  плодовита.
С Йордановден е свързано поверието, че в нощта срещу  празника небето се отваря и който в този момент си поиска нещо, то ще се  изпълни.
На Йордановден след като се върнат от църква, хората  слагат в средата на стаята брадва, с острието нагоре. Прескачат я, за да  спрат болестите. Болните се къпят с вода, взета от мястото, от където е  изваден кръста. Счита се, че тази вода е чудотворна.
Светената вода се носи в къщи. С нея се поръсва цялата къща, пие се за здраве. Пази се като лекарство за цялата година.
Старите българи са вярвали, че на Йордановден, в полунощ реките спират да текат и стават лековити.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов