Избрани Новини

Как действа портокаловият сок на организма?

Предпазва от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, заболяване на черния и белите дробове, помага при анемия

„Една чаша изцеден портокалов сок на ден - пази доктора от мен!” – би могло да бъде новото ни здравословно мото. Тези лечебни свойства, които се съдържат в портокаловия сок, са т.н антиоксиданти, които имат благоприятен ефект върху кръвоносните съдове. Чрез редовното изпиване на чаша на ден си прилагате самолечение, защото портокалът – това е слънцето за душата.

Учените препоръчват сутрин да се консумира течността, когато организмът се „ражда” за новия ден и му е нужна голяма доза енергия. От огромен плюс за дамите е, че от редовното приемане на портокаловия сок няма да имат проблеми повече с така упоритата храносмилателна система. Те ще се чувстват винаги леки и изпълнени с приятното усещане за свежест.

Другата полза от портокаловия сок е, че поради голямото си съдържание на витамини от групата B – B1, B2, B6, витамин A, C, E и K, биотин, фолиева киселина, също и инозитол, ниацин, както и единадесет незаменими аминокиселини, той е пръв лечител на хората, защото предпазва от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, заболяване на черния и белите дробове. Помага също при анемия, насища кожата с леко оранжев пигмент, който наподобява приятен загар след солариум. Богат е и на калций, калий, фосфор, мед, желязо, магнезий и цинк, които помагат за укрепване на костите в организма, на имунната система и в резултат на това се премахва чувството на умора и напрежение.

Препоръчително е около 5-6 чашки на седмица (до 200ml), иначе може да се получат усложнения в организма на хората, които имат киселинност на стомаха, гастрит, язва или проблеми с червата. Тъй като съдържа и много захар, не е препоръчителен за хора, податливи или страдащи от диабет.

Затова не само портокаловият сок трябва да приемаме умерено, но и всичко останало, което искаме да пием, ядем. Трябва да го проучим поне малко, за да няма после тежки последствия, съветват специалистите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов