Избрани Новини

Сашо Лютаков посмъртно обявен за първенец на 2014 по подводен риболов

23-годишният шампион загина по време на състезание до Созопол през лятото

Федерацията по подводен риболов финализира спортната 2014 г., 23-годишният Александър Лютаков вече официално е носител на титлата републикански шампион. Сашо постигна първи резултат на 46-ия държавен шампионат, той има 8815 точки, вторият и третият резултат са съответно 8765 т. и 7135 т., съобщи президентът на федерацията Атанас Катрафиловq пише електронното издание на 24 часа от Бургас.
Спазени са всички изисквания, въпреки че шампионатът бе прекъснат след първия ден заради нещастието със Сашо, титлата заслужно бе присъдена на него и получена от семейството му, каза Катрафилов. Тимът на военоморското училище, на който бургаският състезател бе капитан, стана отборен първенец.
Федерацията е почела елитния си състезател с рибен курбан. По-рано през годината, на 40-тия ден от смъртта на Лютаков, на созополския порт бе поставена паметна плоча, а портрет на Сашо бе нарисуван върху една от скалите на о. Св. Иван край Созопол. На своя съотборник националите посветиха и 9-тото си място в световния шампионат, който се проведе в края на ноември-началото на декември в Перу. Тимът ни успя да изпревари повечето от участващите отбори – 22 на брой, много от тях с традиции и доста по-солидно финансиране за развитие на екзотичния спорт.

Националите – братята Антон и Пламен Арабаджиеви от Поморие и Валентин Люцканов от Бургас, се снимаха с националния флаг и снимката на Сашо Люцканов преди отпътуването и след участието си в Перу, за да покажат, че загиналият ъсстезател е бил заедно с тях в надпреварата.
Да бъде национал, да пътува из света и да представя страната чрез любимия си спорт е мечтата на 23-годишния бургазлия, заради която той губи живота си на 12 септември.
„Дадохме старт на състезанието в 9,15 ч, участваха 13 отбора, 13 лодки тръгнаха по различни маршрути, Александър е поискал да се гмурка в северната част на остров Свети Иван, тъй като там е попадал на богат улов”, спомня си Атанас Катрафилов. Макар че от нещастието са минали близо 4 месеца, очите на Катрафилов си насълзяват, заговори ли за Сашо. Приемам го като син, допълва той.
В 13,30 ч. в злополучния ден, когато лодката минава покрай мястото, за да прибере Александър, не открива Сашо там. Намират само буя му със закачена на него едра риба.
Започва издирване, в което се включват всички състезатели и доброволци от Созопол. Тялото на младия мъж е открито на дъното, начинът, по който е намерен показва, че се е готвел да изплува. Аутопсията потвърждава, че удавяне е непосредствената причина за смъртта му.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)