Избрани Новини

Туристите от дружество "Осогово" отчитат успешна и силна година

Има добри резултати в развитието на ориентирането, алпинизма и спортното катерене

"Успешна и много силна бе 2014 година за туристическо дружество "Осогово" -сподели секретарят на дружеството Силвия Михова. "Година, в която отбелязахме две големи годишнини - 100 години от основаването на дружеството и 50 години от основаването на туристическия хор "Осоговско ехо". През своята 100 - годишна история дружеството полага основите и постига добри резултати в развитието на ориентирането, алпинизма и спортното катерене, спелеологията, водния и колотуризма, съобщава Дарик. Успехи има и туристическият хор "Осоговско ехо", който в своята творческа история завоюва редица призови награди.Беше издадена книга, в която се проследява историята на 100 - годишното дружество с автор Любомир Младенов - планински водач. Чудесен подарък за любителите на планината е и издадената песнопойка, в която има богат набор от любимите на туристите песни.В амбициозния календарен план на дружеството за годината туристите от Кюстендил посетиха многобройни обекти в Сърбия, Македония, Черна гора, Хърватия и Словения, като емоционалният връх беше изкачването на първенеца на Юлийските Алпи в Словения връх Триглав - 2864 мнв. Пътят до връх Ботев и Райското пръскало е доста труден, но си струваше всяка стъпка до там. Представители на ТД "Осогово" - Кюстендил се включиха в 16 национален черноморски поход "Черноморски бряг - 2014", организиран от ТД "Черноморски простори" - Варна. Незабравими спомени таим и от екскурзионното летуване в Родопите, като за следващата година сме определили то да бъде в Пирин планина.

Дружеството успешно развива връзките си със своите съседи от Македония и Сърбия. Над 300 туристи след десетгодишно прекъсване се срещнаха на пирамида 106 при село Жеравино, която е най - западната точка на България. Това е и триграничната точка на България, Сърбия и Македония. С развети национални знамена ние изкачихме връх Кадийца, връх Бесна кобила, връх Китка, връх Руен, Черни връх и Мальовица.

Туристите се включваха и доброволно в почистване на планината, маркиране и залесяване. 102 участници се включиха в състезателното изкачване от Кюстендил до Руен- "Осогово Рън". Състезанието включи две дисциплини: планинско бягане и планинско колоездене. Следващата година маратонът е планиран за 5 юли, когато е и традиционното изкачване на Руен заедно с български, македонски и сръбски туристи.

През месец юни клубът по воден туризъм "Струма 2012" бе домакин на воден поход по река Струма. В похода взеха участие клубове от цялата страна.

Спортният клуб по ориентиране взе участия в 11 Национални и републикански купи и Държавни първенства по ски и лятно ориентиране.

Спечелени бяха 5 първи места, 9 - 2-ри, 5 - 3-ти, 8 - 4-ти, 7 - 5-ти, 8 - 6-ти места.

В купите "НСА", "СиВен","Кракра Пернишки", "Вършец"  призови места завоюваха Мартин Трайчев, Велко Цветанов, Иван Лазов, Мая Кожухарова, Марио Димитров, Илияна Бургова, Александър Йосифов, Георги Бургов. На традиционното открито републиканско състезание за купа "Кюстендилска пролет", проведено в района на Обединен детски комплекс, взеха участие близо 150 състезатели от 21 клуба от цялата страна.

Тази година бе подновена дейността на колотуризма. Новооснованият велоклуб "Гайда" има големи амбиции и планове за предстоящи прояви и набиране на нови членове.

"За следващата година предвиждаме изграждане на катерачна стена и основаване на младежки алпийски клуб - сподели председателят на дружеството Христо Абаджиев. Искаме да възобновим този малко позабравен спорт, защото той възпитава не само издръжливост, воля, но и дисциплина и отговорност. Усилията ни през следващата година ще бъдат насочени към привличане на повече млади хора в туристическите редици".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов