Избрани Новини

Все повече рисове в българската планина

Региони

28-12-2014, 13:22

Снимка:

Българска Фондация Биоразнообразие

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Изчезнал вид жаба възкръсна

Появи се изчезнал вид кенгуру

От средата на миналия век дивата котка е обявена за изчезнал вид у нас

Една красива дива котка се завръща в българските планини. Рисът, който е много трудно проследим, напоследък все по-често попада в обектива на фотокапаните. 

Остър поглед и силен слух. Това позволява на тази величествена котка да чуе заек или сърна от далече и ги следи с очи от километър.

Рисът не е от животните, които можеш да срещнеш просто ей така в планината. Той е тих и потаен. По тази причина винаги се спори дали и кога той се е появил у нас. Неуспоримо доказателство обаче предоставят поставените фотокапани, предаде Нова телевизия.

През погледа на фотокапаните гората съвсем не е толкова тиха, колкото изглежда, когато ние, хората, пъплим по нейните склонове. Често животинките си правят селфита, без да подозират. Отново тези камери запечатват по 3-4 преминавания на рисове годишно.

В Осогово, това е мястото, където най-често се документира този вид. Предишни години тук е снимана и бременна женска, но за съжаление малки все още нямаме документирани.

Ако в планината бродят рисове, за ловците това е знак, че има разнообразие от дивеч. Въпреки това в миналото това животно на много места незаслужено се е считало за вредител. От средата на миналия век рисът е обявен за изчезнал вид у нас. Появява се едва през последните години в пограничните планини на Западна България, в района на Драгоман и в природен парк "Българка”.

Завръщането на котката може успешно да се използва в туризма. Цял регион би могъл да рекламира своите природни дадености с лика на животното.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов