Избрани Новини

Стефановден е, честито на всички именици!

Новините

27-12-2014, 09:09

Снимка:

Дарик

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Днес не сядайте на маса без свинско със зеле и баница с месо

На 27 декември почитаме паметта на св. Стефан - един от седемте ученици на Исус Христос, пръв архидякон и първият мъченик за християнската вяра. Това е третият ден на Коледа, на който празнуват всички, носещи имената Стефан, Стефана, Стефка, Стоян, Стоянка, Станка, Стойчо, Стоимен, Стоичко, Цоньо, Запрян, Цонка. Статистиката сочи, че Стефан е сред най-разпространените имена в България. В превод то означава "венец", затова и на този ден празнуват Венцислав и Венцислава. На Стефановден у нас в края на тази година празнуват общо 277 663 именници, от тях мъжете са 168 481, а жените - 109 182. Името Стефан е едно от най-често срещаните в България, към края на 2014 г. общо 53 728 мъже носят това име. Сред именниците на Стефановден са и Стоян и Стояна. Името Стоян носят 49667 души, а Стоянка - 23 567. При новородените за тази година името Стефан носят 406 момченца, а името Стефани - 211 момиченца.

Според традицията на този празник се затваря кръгът на старата година. Семейството се събира около обща трапеза с месни ястия. Трапезата трябва да включва свинско с кисело зеле и баница с месо.
В миналото на този ден момите са се събирали, за да гадаят заедно за женитбата си. Сред разпространените обичаи е било момите да се съберат и да потопят китки, на които има привързан личен предмет в менче с вода. На другия ден, една от тях, облечена като булка, вади една по една китките и нарича за женитба и щастлив семеен живот. Сред поверията широко разпространено е било и това да сложи мома под възглавницата си зърна ечемик, за да може да сънува през нощта за кого ще се омъжи. Продължава спазването на обичаите за Мръсните дни, за да се предпазят домът и семейството от зли сили. Затова нощем не се излиза навън. Младите семейства на Стефановден ходят на гости на кумовете си или на по-възрастните си роднини.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов