Избрани Новини

Община Кюстендил няма да вдига таксата за детска градина

Няма да бъде обвързана с размера на минималната работна заплата

Таксата за детска градина да не бъде обвързана с размера на минималната работна заплата - предлага общинска администрация в Кюстендил, по идея на директорите на детските заведения. Променя се методологията за изчислението й, като максималният размер за пълен месец посещения ще бъде 51 лв., предаде Дарик.
Досега таксата се изчисляваше на база 15% от минималната работна заплата. В момента тя е 340 лв. и съответно таксата е 51 лв. От 1- ви януари обаче минималната работна заплата става 360 лв., а от 1- ви юли 2015 г.- 380 лв.
"Съответното увеличение на таксата за датска градина би довело до увеличаване на социалното напрежение сред родителите, особено на тези с деца на 5 и 6 години, които посещават градина задължително в предучилищното обучение. Затова и Общинският съвет ще гласува промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги та предстоящата сесия", коментира председателят на ОС Иван Андонов.
Променя се и методологията за изчисляване на купона за млечна кухня за децата, която също няма да е обвързана с минималната работна заплата. Новите текстове предвиждат, цената на купона да бъде в зависимост от вложените продукти, но не по- малко от 2 лв.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)