Избрани Новини

Арестуваха 60 кила свинско на пазара в Стамболийски

Животът

19-12-2014, 10:00

Снимка:

faktor.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Купувайте месо само от редовни магазини, апелира д-р Теодора Севова – директор на ОДБХ-Пловдив

Незаконна търговия на свинско месо е стопирана на пазара в Стамболийски. При съвместна акция на служители от РПУ Стамболийски и от Областната дирекция за безопасност на храните /ОДБХ/ в Пловдив са конфискувани 32 кг свинско месо и една свинска глава. Това съобщи д-р Теодора Севова, директор на ОДБХ-Пловдив. Търговецът е бил без разрешение за продажба и без документи за произход на стоката, за което го чака санкция от 1000 лв. Месото е насочено към екарисаж. Общо 32 кг риба са иззели инспекторите от търговската мрежа по време на проверките около Никулден. От тях 28 кг били без документи, а 4 кг с изтекъл срок на годност.
За предстоящото пазаруване по Коледа и Нова година д-р Севова апелира хората да купуват само от регламентирани магазини, да гледат срока на годност и да пазят касовите си бележки. По-добре да платят с лев-два повече за месо от редовен магазин, отколкото взето на ръка от случаен търговец, което може да им излезе по-скъпо. Подобно месо крие рискове, тъй като не е минало задължителните изследвания за трихинела, не се знае и при какви хигиенни условия е заклано. Важно е също закупените продукти да се съхраняват при подходящ температурен режим в домашни условия. Желателно е да бъдат в хладилник, за да не се развалят преди изтичане на срока на годност, а после да се обвиняват производителите, допълни д-р Севова.
Гореща линия
Инспектори от ОДБХ-Пловдив ще дежурят нонстоп по празниците. Имената и телефоните им ще бъдат изнесени на видно място в агенцията на 23 декември. За сигнали и нарушения, гражданите могат да звънят на Националния горещ телефон на БАБХ -0700 122 99./marica.bg



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов