Избрани Новини

Нови правила ще пазят от дискриминация при смяна на пола

Политика

17-12-2014, 14:23

Снимка:

trakiahospital.com

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Правителството предлага промени в Закона за защита от дискриминация за равно третиране на мъжете и жените

Правителството предлага промени в Закона за защита от дискриминация, с които в националното законодателство се въвеждат изискванията на преработената Директива 2006/54/ЕО за прилагането на принципа на равните възможности и равното третиране на мъжете и жените в областта на заетостта и професиите. Промените се отнасят до случаите на защита от дискриминация при промяна на пола и при прехвърляне на тежестта на доказване, съобщиха от правителствената пресслужба.


В Допълнителните разпоредби на Закона за защита от дискриминация се въвежда разпоредба, която регламентира, че по смисъла на чл. 4, ал. 1 признакът „пол” включва и случаите на промяна на пола.


По отношение прехвърлянето на тежестта на доказване, се приема нова редакция на чл. 9 от Закона, с която се постига терминологично съответствие на текста на разпоредбата с превода на съответните разпоредби в Директива 2006/54/ЕО и други антидискриминационни директиви на ЕС.


Терминологичните уточнения ще имат приложение и в съдебната практика при прилагането на концепцията за разместената тежест на доказване от страна на българските правораздавателни органи.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов