Избрани Новини

Тютюнджии гонят търговци, вече не продават евтино

Тютюнопроизводители в Неврокопския край спряха да продават тютюн на фирмите

В много селища са изгонили търговците. Причината са ниските цени, които на места паднаха под 4 лева за килограм. В петък и събота в региона се проведоха два протеста срещу вземането на продукцията на безценица от търговците.

„Призовахме всички да спрат временно предаването на тютюневата реколта. Поне за седмица да не се продава за жълти стотинки, защото това е пладнешки обир. Неплатимите количества достигат 10-12%, това значи, че от 100 кг отказват да ни платят над 10 кг. А допустимият процент е 4-5%. Ще си отстояваме правата докрай", сподели председателят на новоучреденото Сдружение „Басма" Иван Сабахлъков, цитиран от "Стандарт".

Той увери, че няма да предприемат крайни действия и да блокират пътища в региона. Тази седмица ще очакват бърза реакция от компетентните институции и най-вече от земеделското министерство. Надяват се държавата да се намеси и фирмите да вдигнат изкупната цена.

„Хората са отчаяни. Някои се отказват от тютюнопроизводството. Други отиват на гурбет. Но тези, които изкарваме хляба си с пот на челото, искаме адекватна реакция и защита от държавата и реални изкупни цени на тютюна", категорични са тютюнджии от Неврокопския край.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов