Избрани Новини

Кметът: Община Благоевград ще продължи да подава ръка на младите спортни надежди

В Благоевград отвори врати фотоизложба, посветена на 90-годишнината на Българския олимпийски комитет

Експонирана в топлата връзка на зала „22-ри септември”, изложбата разкрива в 200 фотоса успехите на българските олимпийци по спортните полета на петте континента. 

 „90 години е време, в което няколко поколения българи са чули българския химн и са почувствали гордост, че са част от една нация, която има славна история в редица аспекти, като един от тях е българският спорт. Имената на олимпийските ни шампиони и днес се споменават с възхищение”, заяви кметът д-р Атанас Камбитов на откриването на изложбата и призова да помним олимпийските ни шампиони и медалисти, донесли на България самочувствие и гордост, информират от пресцентъра на общината.

На официалното откриване присъстваха и генералният секретар на БОК Белчо Горанов, председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков, преподаватели от ЮЗУ, именити спортисти. Тук бе и известната биатлонистка от Банско, бронзовата медалистка от Олимпиадата в Солт Лейк Сити  Ирина Никулчина, която бе посрещната с цветя от кмета Камбитов.

В краткото си слово Белчо Горанов обяви, че  през 2015 г ще се проведат първите Европейски игри, за които 103 български спортисти са добили правото да участват. Той награди с почетна златна значка  д-р Камбитов, който обеща община Благоевград да продължи да подкрепя младите спортни надежди на града с убеждението, че те са утрешните олимпийски шампиони. „Затова ще продължим да им създаваме необходимите условия за развитие, за тренировки, за усъвършенстване“, каза д-р Камбитов. Почетна значка бе връчена и на генералния секретар на БОК Белчо Горанов, а  Мая Дамянкина директор на Обединен детски комплекс – Благоевград и съорганизатор по  отбелязването на Международния олимпийски ден в Благоевград получи златен медал „Спортът за един мирен свят“.

Доц. Даниела Томова, член на Комисията за олимпийско образование към БОК и носител на наградата „Надежда Лекарска“, припомни историята на БОК. Своя опит като състезател и треньор сподели от мкрофона и известният благоевградски лекоатлет Йордан Янев, който на олимпиадата в Москва спечели осмо място в дисциплината скок на дължина.

Благоевград е първият град след София, който приема изложбата за 90-годишнината на БОК. В началото на 2015 г. фотосите и луксозната книга „Олимпийска слава“  ще бъдат представени в Чикаго и Канада.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)