Избрани Новини

Екоминистерството предлага нова защитена зона край Първомай

Мисия Пловдив

10-12-2014, 18:00

Снимка:

Plovdivutre архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Министерството на околната среда и водите обяви днес готов проект на защитена зона „Градинска гора”. Тя се намира в землищата на с. Градина, община Първомай, област Пловдив и с. Мирово, община Братя Даскалови, област Стара Загора.  

В границите на защитената зона се предвижда да се забрани въвеждането на неместни видове, както и употребата на продукти за растителна защита, минерални торове или премахването на дървета, защитени горски пояси, каменни огради и живи плетове. Промяната на предназначението и начина на ползване на ливади, пасища и мери, мочурища и водоеми, както и залесяването и превръщането им в обработваеми земи също не се позволява. В зоната се забранява добивът на дървесина и биомаса, пашата в горските територии, търсенето, проучването и добива на подземни богатства, както и движението на моторни превозни средства извън съществуващите пътища.

На територията на „Градинска гора“ се намира защитена местност „Находище на блатно кокиче“ и защитена зона за опазване на дивите птици „Марица - Първомай“, които запазват статута си, категорията, границите и режимите си на опазване съгласно Закона за биологичното разнообразие.

Предмет на опазване в защитената зона са природно местообитание Крайречни смесени гори и местообитания на защитени видове от Закона за биологичното разнообразие. Сред тях са бозайниците: видра, лалугер и пъстър пор. От земноводните и влечугите в защитената зона могат да се срещнат червенокоремната бумка, пъстрият смок, обикновената блатна костенурка, шипобедрената и шипоопашатата костенурка, както и големият гребенест тритон. На територията на „Градинска гора“ живеят и безгръбначните: бисерна мида, бръмбар рогач и буков сечко.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов