Избрани Новини

Артур - вярното куче

История за едно вярно приятелство

Произходът му е неизвестен, както и възрастта. Не е живял в дом и се е борил за оцеляването си край планински села в Еквадор. Едва ли светът щеше да разбере за това куче, ако не беше голямото му сърце. Пътят на бездомното животно се пресякъл с този на шведския отбор по време на последното издание на Световния приключенски шампионат. Следващата история е за истинско приятелство, започнало с подаването на малко храна.

"Изглеждаше много гладен, за това му дадох една кюфте", разказа Микаел Линднорд.

Жест, с който шведите си спечелили верността на кучето. Завинаги. То ги следвало навсякъде по време на шампионата. 700 километра през блата, през едва проходимата джунглал. Кучето не се отказало и когато състезателите потеглили с велосипеди. То продължило да ги следва.

Когато изтощението завладявало отбора, четироногият приятел винаги успявал да вдигне тонуса на състезателите. Той успял да сплоти още повече отбора. Когато се стигнало до етапа с каране на каяци, шведите все пак решили да оставят кучето. То се хвърлило във водата и продължило да ги следва. Капитанът не издържал и го качил в лодката.

Включването на кучето в рафтинга се оказало допълнително изпитание. Четироногият състезател скачал да лови риба. От ледената вода се разболял и се наложило шведите да се грижат за него в каяка. "Допълнителният товар" ги забавил, но те не съжаляват за решението си.

Шведите финиширали 12 - ти, но вместо 4 - ма отборът вече имал 5 - ма състезатели. След надпреварата на шведите им било трудно да се разделят със своя любимец. Шведските ветеринарни служби били категорични, че кучето не може да придружи отбора. Състезателите преодолели и това препятствие. Те успели да му сложат всички необходими ваксини и да му извадят документи, за да може кучето да ги последва на Стария континент.

"Страхотно е. Трябваше да свършим много неща, за да го доведем в Швеция, но това е наистина страхотно", каза Стефан Бьорклунд.

История за истинско приятелство, която промени не само живота на кучето, но и на шведските състезатели. "Дойдох в Еквадор, за да покоря света, но намерих най - верния си приятел", споделя капитанът на отбора. Някогашният бездомник от Еквадорските планини вече живее в скандинавската държава, има стопанин – капитанът Микаел Линднорд, верни приятели и носи величественото име Артур, предаде БНТ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)