Избрани Новини

Корупция и рекет в надзора на асансьорите

Корупция и рекет в надзора над техническото състояние на асансьорите и газ-станциите в страната

От това са оплакаха фирми, на които инспектори искали рушвет, за да не ги проверяват. От ръководството на Агенцията по метрология признаха, че надзорници са правили фиктивни проверки на асансьори и опасни съоръжения. 

Бизнесмен, който изпълнява проект за газификация, разказва как инспектор от държавния надзор се опитал да го рекетира. „Получих оферта – ако не искаш да ти бъде проверявана дейността, добре е да определиш една сума, която ежемесечно да бъде като абонамент. Тогава ние имахме 43 обекта”, казва той, цитиран от Нова телевизия. 

При отказа, последвали тенденциозни проверки и на фирмата били съставени актове с глоби, разказва бизнесменът. Сега текат съдебни дела, в които наказанията се оспорват. Главният секретар на държавната агенция за надзора заяви, че натиск е имало на много места в страната, но от инспектори, които вече са уволнени. Включително и от София. 

От януари е въведена практиката държавните такси от проверките на опасни съоръжения, да се плащат по банков път, а не кеш директно на инспекторите. По данни на агенцията от тогава държавата има приход от близо 2 150 000 лв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов