Избрани Новини

1 284 лични карти предстои да бъдат подменени в региона до края на годината

Животът

07-12-2014, 07:00

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Грета Костова

Всичко от Автора

До 200 лева е глобата, ако изгубите документа си

От началото на 2014 г. до момента в ОДМВР – Велико Търново са издадени 16 060 лични карти, 10 294 паспорта и 7 128 свидетелства за управление на МПС.

Броят на неподменените лични карти с изтекъл срок на валидност от месец януари до края на месец ноември на 2014 г. е 843.

От Областната полицейска дирекция напомнят, че всеки български гражданин, който живее на територията на страната, е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска издаването на лична карта. Документите за издаване на лична карта на непълнолетни лица се подават лично и в присъствието на родител, настойник или попечител, който получава готовия документ.

Личната карта се подменя с нова в срок до 30 дни при случай на промяна на постоянен адрес, при изтичане срока на валидност, при изгубване, кражба, повреждане или унищожаване.

При промяна на имената, единния граждански номер, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа, лицето е длъжно в срок до 30 дни да подмени всички български лични документи, които притежава.

Гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ лицето е длъжно в срок до три дни да декларира това в най-близкото структурно звено на МВР или в дипломатическите или консулски представителства на Република България в чужбина.

За неспазване на 30 дневния срок за подаване на заявление за подмяна на български лични документи се налагат глоби от 20 до 150 лв., а глоба от 30 до 200 лв. се налага на лица, които изгубят, повредят или унищожат български личен документ.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)