Избрани Новини

Мадлен Алгафари гостува в училище "Иван Вазов" (Снимки)

Любопитните ученици останаха с вдъхновение от интересната дискусия

Във връзка с редовните срещи на Мадлен Алгафари по проект "Училище за училище" се състоя визитата на писателката в плевенското училище "Иван Вазов". Събитието се проведе на 5-ти декември пред погледите на ученици и учители. Този път се проведоха две работни сесии. Първата беше с преподавателския колектив, а втората - непосредствено след това, с деветокласниците от училището. Двете групи се срещнаха с психоложката поотделно, за да може проведените дискусии да бъдат по-свободни.

Гостенката подробно запозна присъстващите с впечатленията си от образователната система в Америка. След като учителите излязоха от зала „Европа“, където се състоя срещата им с Мадлен Алгафари, учениците влязоха на тяхно място, за да прекарат и те малко време с известната психоложка.

Първата обсъдена тема с тях беше за срамът на хората. Психоложката поиска да разбере дали деветокласниците правят разлика между понятията „вина” и „срам”, тъй като грешката на тези думи да се приемат за синоними е често срещана. Тя обясни, че вината се отнася до конкретно събитие, постъпка, дума, и е спрямо някакъв външен коректив. Срамът, от друга страна, е значително по-дълбок вътрешен конфликт. Той засяга цялата личност и е насочен навътре. "Срамът е резултат от самоосъждането на хората за това, че не са достатъчно добри, достатъчно красиви, достатъчно кадърни, не притежават достатъчно от дадено качество. Ето защо другото име на срама е недостатъчност, а негово противодействие, противоотрова, е работата за повишаване на самооценката на дадения индивид", обясни психоложката.

Друга вълнуваща за учениците тема беше тази за сънуването. Гостенката им разказа, че те имат свой език. "Когато ги тълкуваме никога не трябва да гледаме буквално на нещата, защото сънищата говорят с метафори. Ето защо не трябва да се вярва на съновници например. Сънищата също така са полезни. Те са вид халюцинация и чрез трях подсъзнанието преработва емоциите, натрупани през деня".

Дискусията бе насочена и в други посоки - какво е дежа вю, каква е разкликата между осъзнатост и интелигентност, съществува ли левитация и т.н. Но ограниченото време притисна любопитството на младежите и се наложи да оставят купищата си въпроси за следващото гостуване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов