Избрани Новини

Гоцеделчевски ученици обсъждаха правата на човека

Участваха в дискусия, проведена в Районния съд

Дискусионен форум на тема "Актуална ли е днес Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи" проведе Районният съд в Гоце Делчев в навечерието на 66 - ата година от приемането на 10- и декември 1948 г. на всеобщата декларация за правата на човека от Общото събрание на ООН и 6 4- годишнината от подписването на Европейската конвенция за правата на човека /ЕКПЧ/, съобщи infomreja.bg.

"Идеята за провеждането на форума е породена от големия интерес на младите хора от региона към работата на съда и усърдното им участие във всички наши инициативи, насочени към превенция на младежката престъпност", сподели председателят на Районен съд - Гоце Делчев Мария Карагьозова.

Тя допълни, че няма институция, която да не се стреми към превенция на престъпността сред младите хора.

"Но това е проблем, за ограничаването на който се изискват взаимните и методични усилия на правораздавателните, правоохранителните и много други държавни и общински органи и институции, които сме поканили за участие в тази дискусия", коментира съдия Карагьозова.

Така партньорите на гоцеделчевския съд - учениците от клуб "Към Европа без тютюнев дим, алкохол и наркотици. Децата на Абланица с признателност към Вероника Герин" в СОУ "Св. Паисий Хилендарски" - с. Абланица, община Хаджидимово, Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните към Община Гоце Делчев, РУП - Гоце Делчев в лицето на полицейския началник Костадин Ковачев, Детска педагогическа стая, съдебни заседатели, адвокати и други, активно се включиха във форума, който се проведе в съдебна зала №3.

С прекрасна презентация на тема "Европейската конвенция за защита правата на човека и ние", се представиха учениците от Абланица.

В дискусионния форум Анета Георгиева - Вълева - секретар на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, запозна присъстващите с процедурата по разглеждане на възпитателно дело и с 13 - те възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Владимир Граматов – инспектор към Детската педагогическа стая в РУП - Гоце Делчев, представи работата си с малолетните и непълнолетните, които по една или друга причина са се озовали в неговата институция. Той подчерта, че като инспектор участва при всички разпити в полицията на провинили се деца и младежи, както и на съдебните дела, за да защитава имено техните права в унисон с Международната конвенция.

Съдия Карагьозова дебело подчерта важната роля на съдебните заседатели по делата, по които подсъдими са непълнолетни лица. По време на дискусията бе отбелязано и значението на Европейската конвенция за правата на човека, подписана на 4.9.1950 г. в Рим, която понастоящем е един от най - важните международни документи, актуален и до днес и основен гарант за  човешки права – правото на живот, на свобода и сигурност, на справедлив съдебен процес, на правото на свобода на мисълта, съвеста и религията.

Във форума участие взеха и ученици от І ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" – Гоце Делчев, ПМГ "Яне Сандански" и НПГ 4Димитър Талев", които са участвали в инициативи на съда през 2013 и 2014 година.

От името на Районен съд - Гоце Делчев на всички партньори председателят Мария Карагьозова връчи почетни грамоти за активно участие в инициативите, които правораздавателната институция провежда за превенция на младежката престъпност, за изграждане на правна култура и възпитаването у младите хора на респект и уважение към закона, а на представителите на медиите - за обективно отразяване на работата му.

Децата от Абланица пък изненадаха съдия Мария Карагьозова с огромен колаж с много снимки, запечатани при участието им  в предишни инициативи в гоцеделчевския съд.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)