Избрани Новини

Инспектори по контрол на храните в Кюстендил с извънредно работно време

Проверяват се риба и рибни продукти- съхранение, качество, произход, цялата необходима документация

Инспекторите от отдел "Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил извършват проверки на всички рибни магазини и складове за риба, както и за първи път на две рибовъдни стопанства. Със заповед на директора д- р Първан Дангов, тяхното работно време е от 08,00- 22,00 часа, от 1- 5 декември и на 8- ми декември. Дежурни служители ще има и на 6 и 7 декември / събота и неделя /.
"Проверяват се риба и рибни продукти- съхранение, качество, произход, цялата необходима документация. Например, ако пазарувате акула, тя трябва да е без кожа, за да няма мирис на амоняк. При замразяване на скумрията се получават жълти петна, които обаче не са притеснителни. Разширихме, тази година обхвата на проверката и за сурово- сушени храни, за които България и група производители са защитили правото си да ги произвеждат. Ние проверяваме и нашите предприятия, които все още не са в този списък, но смеят да произвеждат тези храни. Проверяваме и за хранителни добавки с нерегламентирани здравни претенции, че лекува, че е панацея. Под контрол са и храните с биологичен произход", заяви началникът на отдел "Контрол на храните" д- р Велка Войнова, цитирана от "Дарик".
Тя бе категорична, че основната задача е- опазване живота и здравето на потребителите."Всички работещи в дирекцията стоим здраво на местата си, работим като екип, от инспектора до директора, благодаря на всички колеги, че се справяме прекрасно със задълженията си, колкото и да звучи нескромно", добави д- р Войнова.
"Потребителят е вече много по- чувствителен. Има жалби и сигнали до нас, които се проверяват задължително. Ние вече имаме опит и самочувствие, колегите са наясно с проверяваното. Ефекта е, че има и по- висока здравно- обществена култура за съхранение и продажба на храните от животински и растителен произход", каза директорът на ОДБХ- Кюстендил д- р Първан Дангов. Той допълни, че е очаквал цената на рибата да бъде по- ниска, заради ембаргото към Русия и по- голямото предлагане, но това не е факт на пазара.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)