Номинират сорт кюстендилски череши в Съкровищницата на вкусове

Розовият домат от Куртово Конаре вече е в класацията

Черешовият сорт Ръждавичка Белвица ще бъде номиниран в  Съкровищницата на вкусове на специална церемония, съобщават от Слоу Фууд Кюстендил. Съкровищницата от вкусове е он-лайн каталог на храни, застрашени от изчезване, които са част от културата и традициите на местните общности. Розовият домат от Куртово Конаре, известен още като голям бабин, влезе в  Световна съкровищница на вкусове на международната организация Slow Food тази година. Зеленчукът заедно с местната куртовска ябълка са вписани в електронния каталог на международната неправителствена организация, която събира уникални храни от цял свят. В него вече са около 1000 продукта, но от тях само четири са български. Те могат да се срещнат в ограничен географски район и това са българското зелено сирене, смилянският фасул, нафпавокът и  каракачанската овца (специален сектор в съкровищницата е запазен за породи и сортове).
Раждавичка или Ръждавичка белвица е български сорт череша, разпространен в Кюстендилско, главно в землищата на селата Шипочано, Раждавица, Дворище, Коняво и други. Плодовете на Раждавичката белвица са едри, сърцевидни, розовочервени върху жълтеникав фон, с отделяща се костилка, неподходящи за механизирана беритба и транспорт. Узрява към средата на юни. Плодовото месо е жълтеникаво, меко, нежно, сочно, много сладко, слабо кисело, с отлични вкусови качества.



Снимка на Деня

Щрихи от Плевен