Избрани Новини

Днес е Международен ден на хората с увреждания

В България хората с увреждания са 480 000 души

Международният ден на хората с увреждания (на официалните езици на ООН: английски: International Day of Disabled Persons; испански: Día Internacional de los Impedidos; френски: Journée internationale des personnes handicapées) е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 г. да се празнува на 3 декември.

Държавите, които членуват в ООН и международните организации, са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането им в обществото.

От 2002 г. Международният ден на хората с увреждания преминава под определено мото. До момента ознаменуването на Деня е ставало по 3 теми:

  • 2002 г. - Осигуряване на самостоятелен живот и устойчиви доходи
  • 2004 г. - Това, което ни касае да стане с наше участие
  • 2006 г. - Достъп до електронните средства за информация

В България по данни на Националния статистически институт от 2011 година хората с призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане са 480 000 души.

Почти половин милион българи! Къде са те? Виждаме ли ги по улиците, в кафето, на работа? Къде са? Има ли ги в твоя офис, в твоето кафене, в твоя любим парк?

Аз ги виждам понякога - зад прозореца, гледайки с тъга живота, който минава покрай тях...Виждам ги отред пред къщата или блока, седнали в инвалидната количка или на пейката, подпомогнати от милозлив роднина или съсед, как се взират жадно в минувачите край тях, които дори не ги забелязват...

Днес е техният ден. Забележете ги, помислете за тях, усмихнете им се. Една усмивка може да промени живота на всеки човек, независимо дали е с увреждания или не...

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов