Избрани Новини

Леден дъжд скова Будапеща

Около 40 000 домакинства останаха без ток

Около 40 000 домакинства в Будапеща са останали без ток, след скъсване на електропроводи. Унгарската служба за ликвидиране на последствията при природни бедствия съобщава, че причина за ситуацията е леден дъжд, предаде "Фокус".

Големи клони и цели дървета, покрити с лед с дебелина до 10 см, са паднали върху електрическите кабели. Службата на горските стопанства е забранила достъпа в горските масиви на височина над 400 метра над морското равнище, поради високата опасност от падане на дървета. 

Кметът на Буда, западната част на унгарската столица, е отправил молба кум домакинствата да оставят децата у дома, да не ги пращат на училище, „защото преминаването под скованите от лед дървета е много опасно”. 

Движението на автомобилния транспорт в града също е било затруднено. Няколко километра от околовръстното шосе на Будапеща са били изцяло затворени, поради опасност от падане на електрически стълбове. 

Унгарската електрическа компания MAVIR съобщава за мащабни разрушения на електрическата мрежа. Говорител на компанията посочва, че възстановяването на повредите може да отнеме няколко месеца, но уверява, че няма да има спирания на тока.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов