Избрани Новини

Огнян Минчев: „Южен поток” не е проблем между Русия и България

Това, че България губи пари от спирането, е твърдение на едро, смята политологът

„Южен поток” не е проблем между Русия и България, заяви политологът Огнян Минчев в пряка телефонна връзка по Нова телевизия тази сутрин. Изказването му дойде във връзка с решението на Москва да прекрати проекта „Южен поток”.

„Това, което каза Путин, е информация, която не е изпратена на правилния адрес. „Южен поток” не е проблем между Русия и България, а между Русия и ЕС”, заяви Минчев.

„Ако Путин се отказва от строителството на „Южен поток”, това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му  да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС”, изтъкна Минчев, като допълни, че за Европа спирането на „Южен поток” е добра новина, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват.

„Това, че България ще изгуби пари от спирането на „Южен поток”, е твърдение, направено на едро. България губи много през последните години от своята политическа стабилност, от своята законност, от  откритостта на финансовите и политическите отношения именно поради натиска, който търпи за осъществяването на проекти като „Южен поток”, заключи политологът.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов