Избрани Новини

Само 20 са отпадналите деца от училище в Кюстендилско през миналата учебна година

121 ученици са повтаряли класа

0,7 % е делът на отпадналите ученици в Кюстендилска област през изминалата година, това сочат данни, посочени от началникът на РИО - Кюстендил Стела Мицова по време на регионална кръгла маса на тема "От образование към заетост: възможности пред младите хора в област Кюстендил".  Той бе организиран от Икономическия и социален съвет на България (ИСС) със съдействието на  Министерството на образованието и науката (МОН), Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Община Кюстендил, предаде Дарик. В национален мащаб този процент е 12, 5 %, като националната стратегия предвижда до 2020 г. този процент да бъде под 11 %.
"Едно от основните причини за ранното отпадане на учениците е сбърканата методология от 1 до 4 клас. Това води до забавяне на ограмотяването на нашите деца. Ние още в първи клас товарим децата с усложнено учебно съдържание. Детето трябва да може да се приобщава към училищната среда. Една голяма част от децата напускат училище, за да може да подпомагат финансовото издържане на семейството. Сред една от добрите дисциплиниращи мерки бе това, че ако децата отсъстват от училището, се спират детските надбавки. Така се повиши посещаемостта с 30 %. Ясно е и защо повечето отпадащи деца са момичета. В Гърция и Турция няма такова понятие като отпаднали ученици във възрастта на задължителното обучение. Друго нещо, на което трябва да обърнем внимание е това, че за образованието на децата в Европа 70 % от ангажимента е на семейството и 30 % на училището, при нас е обърнато", заяви по време на форума членът на ИСС Янка Такева. През изминалата година 121 ученици от Кюстендилска област са останали да повтарят класа. През 2007 г. отпадналите ученици са 174, а през миналата година 20.
"Ние бележим значителна, ясна и устоичива тендеция към намаляване на отпадналите ученици. Това се дължи на мотивация, насочена към децата, както и мотивацията на учителите, общите цели на областно и общинско ниво. Важен е, разбира се, и гарантираният достъп до образование. Освен това, разбира се, трябва да отбележим и големият обхват на децата в детските градини. Също сред положителните неща са добрите резултати в начален етап на образование. Винаги сред първите училища в страната са тези от нашата област. Целодневната организация на обучение също стартира от тук. Имаме и много доброто сътрудничество между спортните школи, общинските детски комплекси и НПО. Още едно нещо са съвместните дейности между училищата. Разбира се, изказвам благодарността си към учителите и директорите, които допринасят със своя личен принос",  каза началникът на РИО Стела Мицова. "Политиката, свързана с младите хора, е приоритет за всяко управление. Ние непрекъснато трябва да работим за младите хора - най - ценият ни ресурс. Тежките социални проблеми като ранното отпадане от училище, безработицата сред младите хора,  липсата на адекватна връзка между образователните интистуции и пазара на труда са само част от нещата, които трябва да преодолеем. Само с  развитието на образователните ни институции е бъдещето ни като страна, регион и общност", обяви при откриването на форума областният управител Виктор Янев.
"Уважение и респект за хората, които полагат усилия в образованието. Трябва да бъде сложен край на комформизма в българското общество, комформизма в българските чиновници и комформизма в българския бизнес. Отпадането на децата от училище е една болна тема, на която трябва да се обърне внимание. Благодарение на вашето усилие имате шанс да върнете децата на България", каза кметът на Кюстендил Петър Паунов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов