Избрани Новини

Специален екип консултира за безплатно саниране на частните панелни блокове

Кметът призова граждани, живущи в частни панелни жилища да учредят Асоциация по Закона за етажната собственост

Целта е при отваряне на следващия програмен прозорец община Благоевград да бъде подготвена и да кандидатства за безплатно саниране на жилищните блокове преди изчерпане на заложените финансови средства от Министерство на регионалното развитие.

И тук община Благоевград се ръководи от интереса на жителите си. Участвайки в тази програма, общината ще бъде бенефициент, което означава, че тя ще проведе процедурите за изпълнител на проекта, по който ще бъдат санирани напълно безплатно домовете на регистрираните. „Имайки регистрация, имаме конкретни сгради, което на свой ред означава, че имаме съответна сума,  за която трябва да кандидатстваме”, заяви кметът Камбитов.  Той добави, че при учредена асоциация,  ще създаде и екипи от общински служители, които да са в помощ на хората. Кметът сподели още че вече е разговарял по темата с министъра на Регионалното развитие Лиляна Павлова, информират от пресцентъра на общината.

На пресконференцията беше засегната и темата за уличното осветление в града. „Мислим върху няколко варианта за обновяване на уличното осветление. Един от тях е по Закона за обществените поръчки,  по който процедурата е 5 години. За да заплатим всички вложени средства, ни трябват около 10 години или като начало да обновим само най-проблемните зони.  Друга алтернатива е заемът, който да изплатим с икономиите, направени с новото лед осветление. Но всичко това тепърва ще се реши”, заяви кметът Камбитов. Той призова хората да присъстват и на публичното обсъждане на проектобюджет 2015 година. „Нека хората кажат кое е приоритетно за тях, другото ще отпадне”, каза Камбитов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов