Избрани Новини

Студът блокира грипа

Непрекъснато и навсякъде да се проветрява, съветват специалистите

Няма да кихаме, кашляме и подсмърчаме по Коледа и Нова година. Или още по-лошо, да караме празниците в легнало положение. Грипът се отлага, а вълната от залелите ни всякакви вируси се спихна. Студът прогони бацилите.Здравните инспекции от дни отчитат все по-малко случаи на заболели от грип и остри респираторни заболявания. Само в Пернишко например, където вирусите яко ги бяха налазили, преди застудяването регистрираха по над 120 грипозни. Сега новите вирусноболни са спаднали наполовина и продължават да намаляват, а евентуална грипна епидемия в момента е много далеч от нас в цяла България.Сухият студ и леден вятър са истински убийци на бацилите. Те обичат по-меко, влажно време, а особено променливото, което сваля имунитета на човека. А студът дойде точно навреме и дано се задържи поне до празниците. Мразът и въздушните течения лесно разстройват заразните капчици, които се носят от човек на човек - респираторните зарази, включително грипът, се предават по въздушно-капков път. Капчиците - изкихани, изкашляни от болни, могат да циркулират из въздуха и до 2 часа, особено ако е влажно и не много студено. Сухият студ и въздушното течение по-бързо ги убиват и разреждат.Така че можем да си отдъхнем за известно време и да се надяваме да не започне нова игра на температурите нагоре-надолу - ту топло, ту студено. След като тази година вирусите ни захапаха предсрочно още от октомври - дори от края на септември. Променливото време с много влага докара по-рано бацилите. Сега да стискаме палци пикът на грипа по нашите земи - обикновено през февруари-март, да не е тежък и да не стигаме до епидемии, пише vsekiden.bg.

Вирусолозите обаче предупреждават, че студът по отношение на грипа е нож с две остриета. „Човек се затваря на топло, а на българина все му духа, като не проветрява и заради пестене от сметките за парно, за ток. Не се отварят прозорци и вкъщи, и в офиса, като така се създават истински инкубатори за развъждане, размножаване и предаване на вируси", категорични са лекарите.

Специалистите съветват непрекъснато и навсякъде да се проветрява. И подчертават, че не студеният въздух, а застоялата атмосфера е опасна, особено при повече от трима-четирима човека на едно място. Така транспортът, обществените и работните места са големите развъдници на грипа и грипоподобните. Основният съвет е поне 3-4 пъти помещенията да се проветряват по за 15 минути въпреки студа. А и чистият въздух се загрява по-бързо и по-качествено.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов