Избрани Новини

Красен Кралев: Моята мисия е да правя реформи

Продължаваме политиката на кабинета "Борисов I"

Моята мисия е да правя реформи, това каза спортният министър Красен Кралев в предаването "Още от деня" на БНТ.

"Медалите и успехите намаляват, затова трябва да се запитаме защо. И да предприемем необходимите реформи. Всички сме с проевропейско, реформаторско мислене, така че трябва да започнем отнякъде", заяви Кралев,  наричан от новите си служители "бързата метла", защото трябва да прави реформи.

"Първите стъпки на кабинета са оценени добре от хората, радват се и на широка обществена подкрепа. Излъчваме усещането за спокойство и стабилност и затова резултатите са добри. Ще продължим политиката на кабинета "Борисов 1", категоричен бе спортният министър.

"Българинът е разумен човек, очевидно вярва в позитивните ни намерения и послания. Г-н Борисов от доста време е позитивен и показва един съвсем различен и нов стил на поведение. Виждаме, че хората го оценяват и това прави впечатление. В кабинета отношенията са прекрасни, независимо от това кой коя партия представлява. Работим, няма напрежение. Има толкова много задачи за изпълнение, че нямаме време да се караме."

На въпрос забатачен ли е българският спорт, министърът отговори: "Спортното министерство е много интересно - то е и благодатно, и отговорно. На жаргон казано, "четири години можеш да се возиш"- не правиш никакви промени, посещаваш състезания, спортистите си печелят медали и мандатът ти минава успешно. Да, но не оставяш нищо след себе си. И може би, затова и проблемите са такива - медалите намаляват, крайно време е да си зададем въпроса "защо" и да се опитаме да променим нещата. Аз имам задача, моята мисия е да правя реформи. Аз и моят екип сме настроени по този начин - да правим реформи, всички са млади хора с проевропейско, реформаторско мислене. Виждаме сериозна заплаха за здравето на нацията, за здравето на нашите деца и трябва да започнем отнякъде."

"Общините трябва да обърнат внимание на масовия спорт, а ние ще им помагаме с инфраструктурата, категорично. В момента държавата е в криза, но аз съм сигурен, че ще намерим пари за инфраструктурни проекти и ще продължим политиката на кабинета "Борисов I", заяви още министърът на младежта и спорта.

На въпрос на водещия намесил ли се е министърът в грозния скандал, избухнал във футбола в последните дни, Кралев отговори: "Не съм се намесвал, защото този скандал подкрепя тезата на нашия екип, а именно, че ако не се върнем към основата и към децата, нищо добро не ни чака. Виждате, че сменихме много треньори, много изпълкоми. Най-доброто, което може да се извади, вече е минало през националния отбор. Значи чипът на състезателите е сбъркан. През 1994 - 98г. в националния отбор играеха футболисти, които бяха титуляри във водещи отбори на топ-първенства. И резервите ни бяха титуляри от водещи отбори. А в момента какво имаме? Титулярите ни са резерви във втородивизионни отбори на второразредни първенства. Не виждам защо се създават такива очаквания към националния отбор, съставен от посредствени футболисти. Би трябвало всички да се обединим. Мисля, че концепцията ни е добра и би трябвало да получи широка обществена подкрепа - от страна на медии, на родители, на федерации, защото това е правилният път."

Във връзка с получения днес одитния доклад за Националната спортна база и управлението на спортните имоти Кралев заяви: "Имаме много добра представа как са се управлявали, затова приехме много бързи смени във всички бордове. Част от екипите са сменени. Друга част от екипите - назначени по времето на министър Раданова са професионалисти, даваме им шанс да работят, защото имат добри идеи. Проблемът е, че сме забелязали редица нарушения."

Министърът отново подчерта, че Тото-то е единствен източник на доходи за министерството и то трябва да полага усилията си там, с грижи на добър стопанин. "Тото-то трябва да се развива като една нормална компания, въпреки че е в по-неблагоприятна ситуация спрямо частните инвеститори в бранша - тъй като при тях решенията се взимат бързо в сравнение със задължителните процедури, свързани с държавната администрация, които са доста по-бавни, а трябва да са прозрачни", обясни Кралев.

На въпрос на водещия знае ли за новия прякор "голямата метла", с който го наричат в министерството, Кралев шеговито репликира: "Бързата метла. Не е голяма, но е бърза" и обясни: "Защото реформите трябва да са бързи. Защото в част от дирекциите, които се занимават с ученическия, елитния и масовия спорт - хората са професионалисти и остават, доволни сме от тяхната работа, наблюдавали сме ги и ще продължим да разчитаме на тях. Има други дирекции, свързани с финансите и управлението на държавната собственост - там имахме резерви по отношение на работата. Най-важното обаче за реформата е скритият ни коз - работа с европейските проекти. Създава се специална дирекция за европейски проекти и международно сътрудничество, която веднага след като бъде одобрен устройствения правилник от Министерски съвет, започва работа с инстутициите в Брюксел, за да може да се осигурят очакваните средства."

 

Цялото видео можете да видите ТУК



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)