Избрани Новини

Родните тийнейджърки - първи в Европа по брой раждания и аборти

40 на сто от младежите не са използвали предпазни средства при първия си полов контакт

Страната ни е на първо място в Европа по брой раждания и аборти на момичета на възраст от 15 до 19 години. Данните са на Министерство на здравеопазването и бяха представени от Радосвета Стаменкова от Българската асоциация по семейно планиране.

113 са откритите случаи на ХИВ- серопозитивни лица в България от началото на 2014 година до края на месец юли, каза Стаменкова пред Дарик. 

Тя заяви, че с цел превенция и контрол на болестите, предавани по полов път, в страната ни трябва да бъде въведено здравно образование на учениците от 1 до 12 клас.

Радосвета Стаменкова посочи, че подготовката на младежите в училище е изключително важна за превенцията на болести, предавани по полов път.

„За първите седем месеца т 2014 година са открити нови 113 ХИВ- серопозитивни лица. Според пътя на трансмисия 48 процента от новите случаи са се инфектирали при хетеросексуален контакт, 42 процента - при хомо- или бисексуален контакт, а 10 процента - при инжекционна употреба на наркотици. 27 процента от новорегистрираните 113 случая са на възраст под 29 години. Това е статистиката към края на месец юли тази година", разясни Стаменкова.

Анина Чилева от програмата за превенция на ХИВ и СПИН обясни, че здравното образование би помогнало за това повече млади хора да се справят по-ефективно в обществото:

„При един интерактивен здравно-образователен процес младите хора и учителят седят в кръг и говорят помежду си, не просто изграждат някаква система от знания, изграждат система от разбиране, изграждат умения и групови младежки норми, които са изключително ключови за по-нататъшните избори на младите хора".

"Според статистиката, 40 на сто от младите хора не са използвали предпазни средства при първия си полов контакт", посочиха още специалистите.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)