Избрани Новини

Пътуването до работа с личен и обществен транспорт вредно за здравето?

Всекидневното пътуване до работа с личен или обществен транспорт е вредно за здравето, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британски експерти, предаде БТА. Проучване, направено от организацията Bupa сред 2000 души, разкрива, че една пета от хората, които пътуват до службата с автомобил или обществен транспорт, се оплакват от болки в шията,
гърба, мускулите и ставите. Най-неудобният транспорт според данните от проучването е
автомобилният - 64 процента от водачите на МПС съобщават за болки. За сравнение - подобни оплаквания имат 11 процента от пътуващите с автобуси и пет процента от използващите метро. Хората, използващи обществен транспорт до службата, посочват липсата на достатъчно място като причина за болезнените усещания на различни места по тялото.
"Всекидневното пътуване с личен или обществен транспорт до службата оказва сериозен ефект върху тялото. С течение на времето и ако не се обръща необходимото внимание, тези
оплаквания могат да прераснат в траен проблем с мускулите и ставите", казва физиотерапевтът Катрин Кран. Най-малко оплаквания от болки имат велосипедистите и пешеходците.
Проучването разкрива още, че средностатистическият служител прекарва седнал или прав в една и съща поза до три и половина часа дневно. Препоръката на експертите е служителите да намират начини и време за упражнения през деня, да внимават за стойката си и да не се заседяват продължително.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)