Избрани Новини

120 деца ще играят на "Прескочи кобила" в името на ненасилието

Организатор е сдружение "Самаряни"

Спортно събитие, наречено „Голямата прескочи кобила“ организира днес Сдружение „Самаряни“ в партньорство с Община Стара Загора и старозагорски училища. То е част от поредицата инициативи на сдружението, целящи да се борят с насилието като проблем на цялото общество. Мото е „Детство мое, така си ми потребно“.
В Общинска спортна зала „Иван Вазов“ в Стара Загора от 17:00 часа над 120 деца, представляващи различни старозагорски училища, ще изразят своята неприемливост към насилието, включвайки се в „Голямата прескочи кобила“. Освен в състезателна щафетна игра, децата ще имат възможност да участват в дискусии и да отговарят на въпроси, свързани с проявата на различни форми на насилие в училище и начините за справяне с тях.
Събитието е част от 16-те световни дни против насилието и се осъществява в рамките на проект „ДОБРОволно за кауза!“, финансиран Програма за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.
Сдружение „Самаряни“ целогодишно работи по казуси, свързани с насилието у дома, подкрепяйки жени и техните деца, припомнят от сдружението. Осигуряване на подслон, специализирано консултиране и съпровождане са само малка част от помощта, която експерти в областта на домашното насилие оказват на пострадалите. Кризисен център „Самарянска къща“, свободните и безплатни консултации привличат все повече жени, готови да поемат живота си в свои ръце и да потърсят и защитят своите права и тези на техните деца.
В Кризисния център, например, жертвите на домашен тормоз могат да останат от 3 до 6 месеца, като всеки случай се разглежда индивидуално. Центърът работи повече от 10 години, като за последната от тях, подслон и подкрепа са получили 14 жени и 12 деца. Свободни и безплатни консултации са проведени на 24 жени и 1 мъж. 121 са обажданията, получени на горещата телефонна линия – 042 64 11 11, на която всеки анонимно може да получи насоки за защита на правата си при ситуация на насилие. Към този момент в „Самарянска къща“ са настанени 3 жени и 1 дете.
Специалистите работещи по това направление забелязват тенденция на засилване на търсещите подкрепа. „Рядко пострадалите търсят помощ сами. Най-често ги водят приятели. Преобладаващата част от пострадалите нямат сключен брак, а са съжителстващи лица с признати деца от насилника.“ – споделя Илина Терзиева, ръководител на „Самарянска къща“.
Много често най-сериозните травми остават за децата, израснали в семейства, в които насилието присъства. Те често проявяват агресия или стават жертви на тормоз от други деца в училище. В тази връзка Сдружение „Самаряни“ издаде и разпространява дипляна, предназначена за деца в училищна възраст, която съдържа прости насоки как можем да се справим с тормоза в училище, как да преодолеем агресията и „прескочим“ насилието и как взаимно можем да си помагаме в подобни ситуации.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)