Избрани Новини

Учители от Разлог на обучение в Освиенцим

Учителите по история и цивилизация Соня Крънчева от СОУ „Братя Каназиреви“ и Анета Тумбева – учител по дисциплините от философски цикъл от ПГХТТ „Никола Стойчев“, град Разлог участваха в обучителен семинар на тема „История-Памет-Образование“, който се проведе в Държавен музей Аушвиц-Биркенау, в Освиенцим, Полша.

Обучението се проведе със съдействието на Съвета на Европа, Педагогически университет в Краков и Държавен музей Аушвиц-Биркенау, информират от пресцентъра на общината. В семинара участваха двадесет учители от различни държави – Сърбия, Грузия, Австрия, Молдова, България, Естония, Испания, Румъния, Португалия, Хърватска, Словения. По време на обучението наред с лекциите на известни полски изследователи, учителите имаха възможност да посетят и разгледат целия музей Аушвиц и Биркенау, които имат слава на лагери на смъртта на време на Втората световна война и масово изтребване на евреи и поляци. Несъмнено работата по групи даде възможност на участниците да структурират ясно и последователно причините, същността и последиците от депортирането и избиването на невинните жертви. Емоционалното напрежение бе повлияно най-вече от вида и докосването им до предмети, които са свидетели на жестокостите на геноцида – детските обувки и играчки, снимки на семействата, коса и очила, чантите и куфарите, с които пътували евреите с надеждата, че ще намерят по-добър живот, както и газовата камера и крематориумите.

„Не бива да се забравя миналото! Целта е да се предотвратят такива престъпления срещу личността и достойнството на обикновения човек, престъпления срещу човечеството. Защо в Аушвиц и Биркенау е толкова тихо и не говорим за живот, а само за пътя на смъртта? Наше задължение като учители е да научим учениците за фактите, да ги превърнем в истински граждани и да оставим послание и към следващите поколения – Помнете и не позволявайте да се случи отново!“, споделят двете преподавателки. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)