Избрани Новини

Откриха ген, който предпазва хората от инсулт, инфаркт и мигрена

Животът

26-11-2014, 16:40

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Учени от Лондон са открили в ДНК на човека ген, който предпазва младите и хората на средна възраст от инсулт, съобщи в. "Индипендънт".

Генът PHACTR1 намалява и риска от появата на мигрена и от развиването на сърдечни пристъпи. Учени от "Роял Холоуей юнивърсити ъф Лъндън" са изследвали ДНК на близо 16 000 пациенти от САЩ и Европа и са стигнали до извода, че вариант на гена PHACTR1 предотвратява настъпването на състояние, известно като дисекация на цервикалната артерия, снабдяваща с кръв главния мозък. Това е основната причина за инсулт при младите хора.

Изследователите наричат откритието си "важен пробив" и се надяват, че то ще помогне за създаването на нови методи за лечение на това тежко заболяване.

По думите на Панкай Шарма, професор по клинична неврология в "Роял Холоуей юнивърсити ъф Лъндън", образците ДНК в биобанката ще помогнат да бъдат направени и други открития.

"Нашите резултати хвърлят нов поглед върху това как тази зона на генома е в състояние да влияе върху ключовите моменти на съдовата система, което, на свой ред, открива нови възможности за лечение на инсулт", твърди ученият. Всяка година от инсулт във Великобритания страдат около 152 000 души, припомня вестникът./БТА



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)