Избрани Новини

Защо разливаме кафето си често

Но не и бирата

Учени от Принстънския университет са установили защо кафето се разсипва по-често, отколкото бирата, съобщи на сайта си "Ю Ес Ей тудей".Резултатите от изследванията са публикувани в бюлетина на Американското физическо общество, пише БТА.

Специалистите отбелязват, че дори и най-опитните келнерки, носейки чашки с кафе, внимават много, за да не разлеят напитката. При най-малката неустойчивост на движенията в кафето възникват неголеми вълни, които могат да доведат до разливане на напитката дори и от полупразна чаша.При бирата обаче нещата са далеч по-различни - любимата на много хора напитка трудно може да бъде разлята.Изследователите са свързали това с наличието на пяна.

За да се убедят в хипотезата си, специалистите са използвали високоскоростни снимки на движещи се халби с бира, част от които са били покрити с пяна, а другите не. Наблюденията са показали, че пяната действително пречи на изплискването на течността. Дори малък слой от нея е достатъчен за демпфиране (затихване) на колебанията. Учените го свързват с дисипацията (разсейването) на енергията на колебанията при триене в стените на халбата.За да демонстрират наблюденията си, специалистите са монтирали видеозапис, на който са показани основните моменти от опита им. Клипът е бил представен на 67-ия годишен конгрес на Американското физическо дружество в секцията хидродинамика, състоял се през ноември тази година в Сан Франциско.

Според учените от Принстънския университет изследването им ще помогне, за да се повиши ефективността при транспортиране на различни течности.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов