Защо разливаме кафето си често

Но не и бирата

Учени от Принстънския университет са установили защо кафето се разсипва по-често, отколкото бирата, съобщи на сайта си "Ю Ес Ей тудей".Резултатите от изследванията са публикувани в бюлетина на Американското физическо общество, пише БТА.

Специалистите отбелязват, че дори и най-опитните келнерки, носейки чашки с кафе, внимават много, за да не разлеят напитката. При най-малката неустойчивост на движенията в кафето възникват неголеми вълни, които могат да доведат до разливане на напитката дори и от полупразна чаша.При бирата обаче нещата са далеч по-различни - любимата на много хора напитка трудно може да бъде разлята.Изследователите са свързали това с наличието на пяна.

За да се убедят в хипотезата си, специалистите са използвали високоскоростни снимки на движещи се халби с бира, част от които са били покрити с пяна, а другите не. Наблюденията са показали, че пяната действително пречи на изплискването на течността. Дори малък слой от нея е достатъчен за демпфиране (затихване) на колебанията. Учените го свързват с дисипацията (разсейването) на енергията на колебанията при триене в стените на халбата.За да демонстрират наблюденията си, специалистите са монтирали видеозапис, на който са показани основните моменти от опита им. Клипът е бил представен на 67-ия годишен конгрес на Американското физическо дружество в секцията хидродинамика, състоял се през ноември тази година в Сан Франциско.

Според учените от Принстънския университет изследването им ще помогне, за да се повиши ефективността при транспортиране на различни течности.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"