Иван Вълков (ГЕРБ): Промени в Закона за пътищата ще улеснят снегопочистването

Животът

26-11-2014, 11:26

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Депутатът от ГЕРБ Иван Вълков организира приемна за граждани

Общините ще могат да сключват споразумения с "Пътна инфраструктура"

„С предложените изменения в Закона за пътищата се дава възможност на общините да сключват споразумения с Агенция „Пътна инфраструктура“ да поддържат пътища, част от националната пътна мрежа, преминаващи през градовете или урбанизираните зони на селищата.

По този начин се цели осигуряване на непрекъсната, безопасна и нормална експлоатация на пътищата, включително и при зимни условия“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Иван Вълков, който е един от вносителите на промените в Закона за пътищата. Той е преминал през създадена временна парламентарна комисия и предстои да бъде гледан на първо четене в НС.
„Преди година бе гласуван друг законопроект на предишните управляващи, с който се усложни реализирането на основните дейности по зимното поддържане на републиканските пътища в урбанизирани територии за населените места до 100 000 жители. Бе отнета и възможността общините да сключват договори с АПИ. Този начин на работа не е удачен – получава се ситуация, в която две различни фирми почистват снега в едно населено място. Това създава предпоставки за конфликтни ситуации и не се извършва достатъчно добро обслужване на пътищата в страната. Става дума за републиканската пътна мрежа и задълженията по нея са в компетенциите на АПИ. Така даваме възможност на Агенцията да сключва необходимите споразумения и да се договаря с дадена община. Провели сме срещи с представители на общините, за да се допитаме до тяхното мнение, имаме разбиране и подкрепа от тяхна страна“, коментира бургаският депутат.

По думите му с изготвените промени ще бъде разработен по-изчистен и гъвкав механизъм на работа, ще се постигне синхронизирането на дейностите по поддържането на един и същ пътен участък. „Финансирането на поддържането на републиканските пътища съвместно с Агенцията и общините ще постигне не на последно място оптимизиране на дейностите по текущ ремонт и снегопочистване. Целим и постигане на по-добро състояние на пътищата, преминаващи през населените места, които са от важно стопанско значение за обществото“, са част от мотивите в законопроекта , внесено от група народни представители от ГЕРБ.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия