Избрани Новини

Тежка общинска сесия предстои в Дупница

Предложени са два различни дневни реда

Най - малко 30 докладни записки ще трябва да разгледа ОбС Дупница на предстоящата си сесия в петък. Дневен ред са предложили съветниците от ГЕРБ, дневен ред има и от останалите общински съветници, които са поискали свикване на заседание, предаде Дрик.

На предстоящата сесия с докладна записка кметът на общината иска ОбС да даде съгласие за опрощаване на задълженията на община Дупница към ВиК. 14 018 лв. да бъдат опростени и да бъдат отписани като несъбираеми вземания от активите на дружеството и като задължения на общината. До настоящия момент към дружеството са извършени плащания в размер на 150 848 лв. по два изпълнителни листа, единият за 48 522 лв. от 2007 година, вторият за 238 521 лв. от същата година. Последното плащане е направено на 19 ноември 2012 година.

От 2014 година община Дупница поема да заплаща ежегодни такси към Басейнова дирекция, които до момента бяха задължения на ВиК. Със законодателни промени в Закона за водите, общините вместо ВиК операторите следва да заплащат годишна такса за заустване на отпадъчните води в повърхностни водни обекти. Местната община заплаща такса в размер на 35 943 лв. Същата е внесена по сметка на Басейнова дирекция в началото на март тази година. Още 6 818 лв. са внесени заради други вменени задължения.

На предстоящата сесия съветниците ще трябва да разгледат предложение за поемане на дългосрочен дълг, кредит от Фонд ФЛАГ за възстановяване към Министерството на  регионалното развитие, наложени финансови корекции по проекта за реконструкция на пътища извън регулация. Проект, който отдавна е завършен и дейностите по него са приключили. Финансовата корекция е в размер на 491 880 лв. заради установена нередност при провеждане на процедурата за възлагане на обществената поръчка. Част от наложената санкция е изплатена през 2013 година, около 120 000 лв. За останалите ще се иска заем със срок на погасяване 10 години.

Най - малко още 30 докладни ще влязат в дневният ред на заседанието, тъй като в едно от исканията за свикване на заседание докладните са 41, а в другото 31.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)