Избрани Новини

Повечето злоупотребяващи с алкохол не били алкохолици

Изследвали 138 100 американци

Обратно на широко разпространеното схващане само 10% от американците, които прекаляват с пиенето, са алкохолици, предаде Ройтерс, позовавайки се на федерално изследване с приложение в стратегиите за ограничаване на консумацията на алкохол.

Въпреки че според много хора повечето, ако не и всички "тежки пиячи" са алкохолици, медицинските специалисти отдавна подозират, че това широко разпространено схващане е погрешно,съобщава БТА.

Авторите на настоящото проучване на федералния Център за контрол и профилактика на заболяванията, базирано върху данни за 138 100 американци, са установили, че 90% от злоупотребяващите с алкохол не отговарят на критериите за алкохолизъм.

Експертите напомнят, че сред признаците на алкохолната зависимост са невъзможността да се ограничи и спре пиенето, продължаващата консумация на алкохол дори след проблеми в семейството и работата и прекомерното време, отделяно всекидневно за пиене.

Злоупотребяващите с алкохол не трябва да приветстват резултатите от новото изследване,

предупреждава един от авторите му, Робърт Бруър. Прекомерното пиене е нездравословно и отнема 88 000 човешки живота годишно, независимо дали жертвите са алкохолици или не.

Сред неблагоприятните ефекти от злоупотребата със спиртни напитки са рак на гърдата, чернодробни и сърдечносъдови заболявания, и автомобилни злополуки. "Всеки, който въз основа на настоящото изследване реши, че злоупотребата с алкохол не е опасна, освен ако човек не е алкохолик, просто не е разбрал посланието. А то е, че прекомерното пиене е лошо", казва Бруър.

 Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)