Избрани Новини

Красен Кралев пред "Радио К2": Настоявам за трети час по физическо в училище

Трябва да убедим родителите в ефективността от спортуването

Много е важно да се въведе трети час по физическо възпитание и да се върне авторитетът на учителя по физическо възпитание и на треньорите. Федерациите по футбол и художествена гимнастика завиха, че могат да предоставят обучени специалисти, за да може в третия час по физическо да има избор - децата да могат да избират между различни спортове, в зависимост от това какво позволява спортната инфраструктура на съответното училище. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев в ефира на Радио К2.

Той допълни, че предстои много сериозна работа по възстановяване на диалога между Спортното министерство и Министерството на образованието, който е бил нарушен през последните години. „Има надежди, че този диалог ще бъде възстановен, така че съм оптимист”, отбеляза Красен Кралев.

Спортният министър изрази надежда, че идеята за трети час по физическо възпитание в училище ще получи подкрепата на учителите и родителите.
Според него някои от учителите я подценяват, но в цяла Европа се обръща много голямо внимание на здравето на децата.
„Ако има хора, които се колебаят, ще направим сравнителен анализ на показателите на физическата дееспособност на тези младежи, които кандидатстват за войници в армиите на НАТО и на нашите абитуриенти”, отбеляза спортният министър.

Водещата Илиана Беновска предложи Радио К2 да стане медиен партньор за разгласяването на предложението за трети час по физическо, за да може повече родители да са информирани и да подкрепят Министерството на спорта.
Красен Кралев отговори, че с удоволствие приема тази идея, защото Министерството на спорта наистина има нужда от подкрепа, тъй като не всички родители са убедени в ефективността от спортуването. Процентът на младежи под 30 години с развити нетипични заболявания, като затлъстяване, хипертония, изкривяване на гръбначния стълб или дефекти в опорно-двигателния апарат са драстично високи. „Чрез спорта се калява характер, придобива се устойчива психика, има много ползи от спорта, ако трябва ще проведем по-широка дискусия, готов съм да вляза в тази битка в името на здравето на децата”, категоричен бе Красен Кралев.

На въпрос защо Бойко Борисов е поверил Министерството на младежта и спорта именно на него, Красен Кралев отговори, че това не би трябвало да е изненада, защото целият му политически път до момента показва, че е човек с десни идеи и винаги е отстоявал десните евроатлантически ценности. „Кабинетът е проевропейски, подкрепян от реформаторско мнозинство, ще изпълнява такава програма и аз се чувствам на мястото си, свързан съм със спорта, той е част от моя живот и благодаря на ГЕРБ и на премиера Борисов, че ми повярваха и ми дадоха възможност да осъществя идеите си в тази област”, категоричен беше спортният министър.

Той допълни, че е абсолютен оптимист за това, че кабинетът ще изкара целия си мандат, защото всички партии, които формират мнозинството, ясно са декларирали, че имат съвпадения в програмите си в максимална степен. Освен това Бойко Борисов е наложил един прозрачен начин на преговори, водени са разговори, противоречията са били изчистени, върви се напред, в Министерски съвет вече се работи качествено и в синхрон и скоро ще се видят първите резултати. „Заварихме държавата в катастрофално положение, но аз съм оптимист, че ще се справим със задачите”, заяви Красен Кралев.

По отношение на плоския данък министърът на спорта изрази мнение, че когато икономиката и държавата са зле, е по-добре данъците да се държат ниски, за да се увеличи събираемостта. По повод гласуването на ДПС, той заяви, че те са последователни в позицията си и че тази ставка е била приета по време на тяхното управление. „Странна е позицията на БСП, която се отмята от първоначалните с идеи за въвеждането на плосък данък, струва ми се, че когато БСП започват да говорят за икономика, косите на българите настръхват от ужас, колкото по-далеч са БСП от икономиката, толкова по-добре за държавата”, категоричен беше Красен Кралев.

На въпрос скрит партньор ли е ДПС във властта, спортният министър отговори, че няма скрити договорки, а партньорите на ГЕРБ са ясни. Никой не може да задължи една партия да гласува по един или друг начин, просто ДПС си отстоява тяхната позиция по отношение на данъчната политика. Кралев добави, че по-скоро трябва да се пита защо БСП се отмята от своята позиция, а не защо ДПС отстоява своята.

За състава на кабинета си и избора Айлин Дахилова да бъде негов началник Красен Кралев каза, че всички хора, които са поканени в кабинета му, са избрани на базата на професионалните им качества. Остава екипът да бъде попълнен само с един заместник министър, шефовете на дирекциите са готови. Що се отнася до Айлин Дахилова, спортният министър заяви, че тя има 8 години опит в държавната администрация, познава я от повече от 10 години, още първата седмица се е вписала в екипа прекрасно, била е приета от всички в министерството.

„Дайте ни време да покажем резултати, има нови хора, има хора от екипа на министър Нейков, има хора от други министерства, екипът ни е много силен, ще се убедите скоро, че сме на прав път”, заяви Красен Кралев.

По думите му резултатите ще се видят веднага, работи се непрекъснато, има много проекти, които са стартирани и трябва да бъдат довършени и министерството не спира работата си. Има ежедневни проблеми, свързани с инфраструктурни проекти, които не търпят отлагане. Има проекти, които трябва да бъдат довършени до 15 декември, за да се усвоят парите, отпуснати по министерско постановление 19, така че се работи под пълна пара и резултатите се виждат. В дългосрочен план има много идеи за реформи, които се приемат добре от федерациите и спортната общественост, и ще бъде щастлив, ако се приеме нов закон за спорта, който да отговаря на новите реалности, защото голямата мисия е да се откъснат децата от обездвижването и да бъдат върнати на спортните площадки и на стадионите.

Министърът каза, че новият закон за спорта ще бъде широко обсъден с всички заинтересовани страни. „Предпочитам процесът да е малко по-дълъг, но да излезем с един закон, който да е гордост за всички и който да работи”, категоричен беше Красен Кралев.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов