Избрани Новини

29 "златни" и "диамантени" двойки повториха брачните си клетви в Дупница

Поздрави ги "вторият" им кум кметът Методи Чимев

В Деня на християнското семейство Дупница вдигна грандиозни сребърни и златни сватби. 29 двойки младоженци се врекоха във вярност след десетилетия брак, информира struma.com.

Кумът кметът М. Чимев ги благослови и дари на емоционална церемония.

29 дупнишки двойки отпразнуваха юбилеите си по случай 50 и 60 - годишен семеен живот. На специално тържество в Ритуалната зала на града всеки един от тях положи подписа си в летописната книга на града, която бе въведена от миналата година, когато бе дадено началото на тази нова традиция - точно в Деня на християнското семейство.

23 "златни" и шест "диамантени" семейства отново засвидетелстваха своята любов. "50 и 60 години семеен живот са изключително много. Семейното огнище се пази толкова години само с любов, разбирателство и уважение, а вие сте показали, че притежавате тези добродетели. Бъдете живи и здрави и предавайте на младите поколения най - важните закони на дългия семеен живот. Семейството е най - святото, а вие сте примери за това. Бъдете стожери на най - голямото богатство - да имате човек до себе си и предавайте разковничето на следващите поколения", обърна се към юбилярите кметът на Дупница Методи Чимев. Той дари всяка двойка с подаръци и специални за случая плакети.

По стара българска традиция бе направено и символичното предаване на "тайната на дългия семеен живот" през поколенията. Една от двойките, празнуващи "диамантена" сватба, предаде на "златни" юбиляри сладка пита с мед и червен пипер, които от своя страна я предадоха на най - младото дупнишко семейство, което сключи брак преди 5 дни.

Тортата за всички бе разрязана от инж. Чимев, който влезе в ролята на "втори кум", както го обявиха някои от семействата. Той пък получи ръчно изработена картина с всички шест герба, които е имала България, от един от празнуващите художник. "Дарявам я на нашите съграждани чрез вас, г - н кмете. Благодаря от името на всички нас тук, а посланието, което върви с този дар, е посланието на всички нас, семействата от 20 - и век, към всички поколения от 21 и следващите векове", обърна се Попов, след което остави и посланието "България я има от векове, направете така, че да пребъде во веки веков".

Танцьорите от фолклорен танцов ансамбъл "Актавис" с ръководител Воин Войнов поздравиха празнуващите, като част от тях се включиха и в народните хора. За доброто настроение се погрижи и местната група за стари градски песни “Ноктюрно". След общата снимка за спомен и за историята на тази нова традиция всички празнуващи се отдадоха на спомени на коктейла, организиран от общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов