Избрани Новини

Затлъстяването е по-опасно от войните и цигарите

Животът

21-11-2014, 07:29

Снимка:

@pixabay

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Борбата с наднорменото тегло струва на света $2 трилиона и тенденцията се влошава

Проблемът със затлъстяването сред жителите на Земята е по-опасен от войните и цигарите, при което нанася по-големи щети на световната икономика от алкохолизма и климатичните проблеми. Това са тревожните тенденции от последното проучване на Глобалния институт "Маккинси", цитиран от Би Би Си. Данните показват, че затлъстяването струва на държавите 2 трилиона долара, или 2.8% от световния БВП. За сравнение: загубите от военните конфликти и от пушенето възлизат на малко повече от $2.1 трлн. При това броят на хората, страдащи от излишно тегло, ще се увеличава, смятат експертите от института. В момента 30 на сто от населението на Земята, или 2.1 млрд. души, са със свръхтегло или страдат от затлъстяване, което е около една пета от световното население. Прогнозите са до 2030 г. тази епидемия да засегне половината човечество.

Около 5% от смъртните случаи са заради затлъстяването. Именно затова развитите страни са принудени да харчат до 7 на сто от бюджетите си за здраве, за да се борят с последствията от този бич. Затлъстяването предизвиква заболявания като високо кръвно, диабет и рак, които на свой ред водят до разходи за болнични и загуби в производството. Изследователите призовават за по-систематичен подход в борбата с килограмите като контрол на порциите, както и за нова концепция за т.нар. fast food (бързо хранене). Лекарите препоръчват хората повече да се движат в противовес на заседналия начин на живот.

Сред предлаганите мерки са въвеждането на частичен контрол за някои пакетирани хранителни стоки. Докладът твърди, че това е по-ефективно от въвеждането на допълнителни данъци върху продукти с високо съдържание на мазнини и захар или кампании за общественото здравеопазване. Сред обсъжданите варианти са и програми за регулиране на теглото, както и призиви към работодателите да осигурят възможност за спорт на служителите си. Зачестяването на случаите на хора с наднормено тегло повишава риска от сърдечни и белодробни заболявания, диабет и някои онкологични заболявания, свързани с начина на живот.

Сред най-засегнатите страни са САЩ, Великобритания, Република Южна Африка (РЮА), Мексико, Япония, Индия и Китай. Процентът на затлъстелите хора в САЩ се е увеличил от 45% през 1980 г. до 72% през 2008 г. Актуалните данни за Великобритания, РЮА и Мексико също се приближават до 70%. Човек се смята за затлъстял, ако е с тегло много над нормата или има висок процент на мазнини в тялото. Най-разпространеният начин за преценка дали някой е с наднормено тегло е изчисляването на неговия индекс на телесна маса (BMI), който разделя теглото на височината на даден човек. Това може да се провери със специален калкулатор (достъпен в интернет). Ако даден BMI е над 25, то човекът е с наднормено тегло. Хората с индекс между 30 и 40 се смятат за затлъстели, а тези с над 40 трябва да се консултират с лекар.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов