Избрани Новини

Котешката чума не е опасна за хората

Животът

20-11-2014, 19:08

Снимка:

© Varnautre.bg/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Котки масово умират от чума във Варна

За да защитите вашата котка, ваксинирайте я редовно и я обезпаразитявайте

Заради настаналата истерия покрай т.нар. "котешка чума", от Animal Hope Varna, които преди седмица алармираха за пробема, днес направиха няколко уточнения. "Котешката чума не е нещо извънредно, смъртоносно и опасно за хората. Това е добре известният котешки вирус със сезонен характер, наречен Панлевкопения, който е включен в редовната годишна ваксинация при котката.

Вирусът наистина е смъртоносен и лесноразпространим сред котките, върлува целогодишно, а през влажните сезони на годината - пролет и есен често води до епидемии. Той обаче по никакъв начин не е опасен за хора или животни от други видове. Симптомите по котките са много близки до отравяне и засягат предимно млади неваксинирани животни. Първите белези за заразата са отказ от храна, висока температура и диария.

За да защитите вашата котка, ваксинирайте я редовно и я обезпаразитявайте. При първи симптоми или притеснително поведение незабавно я заведете на ветеринар. Въпреки данните за висока смъртност и различни щамове на вируса, със съвременните препарати, диагностика и лечение винаги има шанс за спасение, в случаите на навременно поставена диагноза, съобщават от организацията. Добри резултати дават хомеопатичните препарати, имуностимулантите, препаратите с готови биологични субстанции и витамини. 

"Спазвайте добра хигиена, почиствайте обувките, дрехите и ръцете си след прибиране у дома. Вирусът е устойчив на високи температури и препарати. Подходящи дезинфекциращи препарати са съдържащите белина и сходни субстанции. Ако забележите притеснително състояние на вашата котка, не изпадайте в паника - заведете я възможно най-бързо на ветеринар и настоявайте за тест или кръвни изследвания за правилна диагностика и адекватно и навременно лечение.

Ако вашата котка е болна - тя не е опасна за вас или другите обитатели на жилището ви. Преди всичко вашата котка има нужда от вас и от помощ. Ако забележите други животни във външната среда с подобни симптоми и имате възможност да им помогнете - Направете го! Без намесата на ветеринар и подходяща терапия, те няма да оцелеят, призовават от Animal Hope Varna.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)