Избрани Новини

Кметът на Шабла стана дописен член на Българската академия на науките и изкуствата

Форумът се проведе на 7 ноември 2014 г.

Кметът на Шабла проф. Райна Бърдарева бе приета за дописен член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ).  Тя получи диплом лично от председателя на академията акад. проф. д-р Григор Велев. Церемонията се проведе на есенната сесия на Общото събрание на академията, посветена на 10-годишнината от възстановяването на БАНИ. Форумът се проведе на 7 ноември 2014 г. в Парк-хотел “Москва”.Събранието бе открито с изпълнения на академичен мъжки хор “Гусла”.  Председателят на БАНИ изнесе доклад, в който проследи историята и дейността на академията от 2004 г. насам. Той припомни, че днешната БАНИ е наследник на реформираната  от акад. проф. Богдан Филов през 1941 г. Проф. Бърдарева  бе представена с кратки биографични данни, съобщават от Община Шабла.

Акад. Велев отбеляза, че днешната БАНИ приема изявени специалисти от всички области, които  работят за обединяването и просперитета на нацията. На присъстващите на церемонията стана ясно, че освен успешен кмет на Шабла, Райна Бърдарева има богата научна продукция в три направления – “Теория и история на българския спорт”, “Олимпизъм и олимпийско движение в България” и “Туристическо движение в България”.

 “Радвам се, че съм оценена не само като общественик, но и като специалист в спортната сфера. Спортът е изкуство, стъпило на научна основа. Ще направя всичко необходимо за да бъда полезна за развитието на БАНИ и постигането на целите, които си поставя”, обърна се към аудиторията проф.Бърдарева след като получи диплома си.Изявени членове на академията бяха наградени с  медал “Петър Берон”. Председателят на Българския Червен кръст Христо Григоров, който е Доктор Хонорис Кауза на академията,  бе сред наградените  с високото отличие.В момента  в БАНИ членуват 404 представители на науката, изкуствата и обществения живот.

 

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов