Избрани Новини

Найден Зеленогорски: Енергията на РБ сега трябва да се насочи към реформите и управлението

Нямаме намерение да взривяваме мнозинството в парламента, нито правителството, но имаме намерение да се пази достойнството ни, каза още съпредседателят на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски

Първо трябва да има дискусии, да се изясни организационната и управленската структура на РБ. Разпиляването на енергията ни сега е контрапродуктивно. Сега енергията трябва да се насочи към управлението и стартирането на реформите и като се види положителен ефект, тогава да се ходи на конгрес на РБ. Това заяви в ефира на Радио К2 съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

По думите му на парламентарна комисия РБ вече е подкрепил актуализацията на бюджета. Първоначалният дефицит беше 4 %, сега е 3,7 % и влизаме в зоната на свръхдефицит.  Надяваме се да намерим възможности за оптимизиране на разходите, коментира още той.

За промените в Закона за МВР, съпредседателята на парламентарната група на Реформаторите  каза, че ГДБОП трябва да излезе от ДАНС и да стане част от МВР. Това е наложително и целесъобразно и ще даде ефективност на специалните звена в областта на сигурността. Проспа се кражбата на милиарди от КТБ, включително и тези високо специализирани звена за сигурност. Трябва да се поправят много дефекти в работата им, категоричен бе Зеленогорски.

Попитан за мнението на Радан Кънев, че ако няма ефективна съдебна реформа, РБ напуска правителството, Зеленогорски каза, че такъв драматичен изход не е обсъждан в РБ. За нас е ключова реформата в съдебната система и ние ще държим да бъде осъществена, подчерта той.

Пророкуването за разпад на РБ е честа практика, но ние доказахме ,че не само не се разпаднахме, но и се представихме най-добре от всички политически сили в България на изборите. Напрежението в Блока идва от неспазени ангажименти на партньорите от ДСБ, разясни той, като подчерта, че никой не иска ескалация, а дискусия как РБ да стане по-консолидиран проект, който да работи ефективно. Блокът няма да се разпадне, достатъчно мъдри сме, но нека не се приема политиката като шоу, вицове и мерене на мускули, подчерта още Зеленогорски, като призова за по-малко емоции и повече прагматизъм. Нямаме намерение да „взривяваме“ мнозинството в парламента, нито правителството, но трябва  да се пази достойнството ни, категоричен бе зам.-председателят на „Движение България на гражданите“.

Зеленогорски добави още, че иска да предпази Блока от грешката на „Синята коалиция“ – от коалицията СДС да се прави насила партията СДС. Аз бях в този процес и затова искам да предотвратя същата грешка. Ще дойде време за конгрес, но сега не е това време, допълни  още той.

На въпрос за депозита на Иван Костов в КТБ, Зеленогорски обърна внимание, че парите на „България на гражданите“ не са били в КТБ никога, както е било официално съобщено от партията. Ние също сме задали нашите въпроси по този казус, защото не искаме да се дават противоречиви сигнали към хората, които вярват на блока, обясни още той, като добави каза, че темата е затворена за блока.

Зеленогорски опроверга и спекулативни публикации като подчерта, че никога и никъде не е казвал, че иска ГС да бъде закрит. Напротив, смятам, че ГС е стойностен орган и дава шанс за РБ да уплътни подкрепата си,  допълни още съпредседателят на парламентарната група на РБ.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов