Избрани Новини

Гинко билобата в градския парк грейна в есенно злато-снимки

Любимото дърво на старозагорци привлича с есенната си красота

След есенните дъждове и вятър от снощи, любимото на старозагорци дърво гинко билоба в градския парк осъмна в златен килим. Нападалите в градинката листа образуваха невероятно красива гледка, която масово привлече вниманието на местните.
По-старите заралии събират нападалите листа, които след това изсушават и пият като чай. Това разказа пред репортер на Starazagora.utre.bg Бай Митю, който всяка година си пълни по две -три торби от безецнните листа и дори раздава и на приятели. Свенливо възрастният човек призна, че не веднъж е помагал на свои приятели да оздравеят с чай от гинко билоба. Разказва, че чаят се използва за подобряване на вниманието, концентрацията и паметта, подкрепа на организма при нервно изтощение, отпадналост и стрес. Помага при болежки в ставите на старите хора. Намалява и холестерола в кръвта. Действа като антиоксидант и неутрализира свободните радикали.
От Бай Митю научаваме, че в Стара Загора има пет дървета гинко билоба, всички до едно садени лично от баща му. Две са в парк "Пети октомври", едно в градинката до Първо РУП Стара Загора и две до автогарата. 78-годишният мъж разказва с много любов и носталгия за времената, когато зедно с баща си Евстати са се грижили за озеленяването и чистотата на градския парк. За уважението на хората към труда им, въпреки че са били преселници от Беломорска Тракия. А днес възрастният човек живее самотен в порутена барака на края на града, обезпокояван ежедневно от набезите на роми, които по думите му често му и посягали необезпокоявани. Така се разделихме с Бай Митю, той си взе двете торби гинко билоба и се запъти нанякъде.
А на вас оставяме да видите красотата на златните дървета в снимки.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов