Избрани Новини

Графенът - материалът на 21 век

Боя от графен спира ръждата

Не е случайно, че го определят като "материала на 21 век". Свръхтънък и свръхздрав, графенът вече разреши много проблеми. Оказа се, че той може да се справи и с ръждата. До тайната формула достигнаха двама учени от Манчестър. Когато смесили графен с кислород, получили оксид, който спира корозията.

"Той не допуска преминаването на вода. Затова тази боя, тази обвивка, спира корозията”, обясни Янг Су от Манчестърския университет.

Боя, която може да намери приложение къде ли не – ще спре преминаването на влага край стъклата, през металите и дори през порестите тухли. Ще направи по - надеждни съдовете, в които се съхраняват опасни киселини.

"Има много бои против корозия. Проблемът обаче, е, че те са опасни, някои от тях са канцерогенни. Те са безопасни за няколко години, но след това трябва да бъдат заменени с нови. Нашата боя е на чисто въглеродна основа, тя не съдържа опасни елементи. И наистина с нашето откритие може да бъде подобрено качеството на съществуващите бои”, заяви Раул Наир.

Графеновата боя вероятно ще промени много индустрии. Тя може да се поставя и върху опаковки на лекарства и на хранителни продукти, предаде БНТ.

“Много хранителни продукти се развалят, защото в тях прониква вода и кислород. Така че, ако върху опаковката бъде поставена тази боя, то храните ще могат да запазят качествата си много по-дълго време”, коментира Янг Су.

Откритието на учените от Манчестър може до доведе до революция при електронните уреди.

“Разработват се какви ли не електронни устройства. Но големият проблем е, че не съществува добро покритие, което да защитава тези материали. Със свойствата си тази боя със сигурност ще е от полза за електронните устройства. Едно от предимствата на графена е, че притежава свойството гъвкавост”, обясни Раул Наир.

Последното изпитание пред графена е връзката между наука, бизнес и производство да се окаже също достатъчно гъвкава и здрава, за да осигури основа за широко приложение на свръхтънкия въглероден материал.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)