Избрани Новини

Росен Плевнелиев: Закъснялото отваряне на досиетата е неуспех за България

Търсенето на алтернативни източници на енергийни доставки не е антируска политика

Закъснялото отваряне на досиетата е неуспех за България, посочи президентът Росен Плевнелиев на международна конференция "Как да се справим с миналото, гледайки в бъдещето", посветена на 25-годишнината от началото на демократичните промени, предаде БНР.

"Днес говорим за реформи в здравеопазването, пенсионна реформа – отдавна отложени трудни и тежки реформи. С отлагането на всяка от тези реформи на всяко следващо и следващо правителство му става все по-трудно, кризата става все по-тежка и генерира все по-голямо недоверие в политиците", заяви президентът.

"По същия начин е и с отлагането на истината за комунистическия режим. Колкото по-забавена, колкото по-недоизказана, толкова по-ниско доверие на гражданите. Отварянето на досиетата на ДС с 20-годишно закъснение в България не успя да компенсира пропиляното време, като мрежите на ДС междувременно се превърнаха в политико-икономически и продължават да са активни и до днес. Това е безспорен неуспех за България", каза Плевнелиев.

Търсенето на алтернативни източници на енергийни доставки не е антируска политика, посочи Плевнелиев: "България отдавна трябваше да има ясна позиция по "Южен поток". Ние търсим диверсификация, включително и на маршрутите, но ние сме достоен член на европейското семейство и не можем, въпреки европейските правила, напук на европейските правила, да действаме. Това не работи за доверие".

"По същия начин стои въпросът и с енергийната политика като цяло. България продължава да зависи от една тръба и от един доставчик и като държавен глава аз съм твърдо решен това да се промени. И това не е антируска политика, не е добре за "Газпром" да се вживява в ролята на монополист. Добре е за "Газпром" да използва газта не като енергийно оръжие, а като стока, която се търгува на пазарна цена на база на ясни договори", обясни държавният глава.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов