Избрани Новини

Български евродепутати откриха изложба, посветена на жените в Узбекистан

Животът

12-11-2014, 14:37

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Изложбата включва снимки, представящи ежедневието на узбекските жени във всички сфери на обществото

Българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев откриха в Европейския парламент изложба, посветена на модерните узбекски жени и тяхната роля в социално-икономическото развитие на Узбекистан. Събитието е под съвместния патронаж на заместник-председателя на Групата на ЕНП в Европарламента Мария Габриел и Емил Радев, член на делегацията за връзки с Казахстан, Киргизстан и Узбекистан и посолството на Узбекистан към ЕС.

Изложбата, която включва снимки, представящи ежедневието на узбекските жени във всички сфери на обществото, ще остане в ЕП една седмица. Посланици, членове на ЕП и приятели на Узбекистан присъстваха на официалното откриване. В своето приветствие Мария Габриел заяви, че експозицията е знак за все по-близкото сътрудничество между Узбекистан и Европарламента. Заместник-председателят на Групата на ЕНП подчерта, че е изключително важно да се насърчава участието на жените в пазара на труда, с равни възможности от гледна точка на заплащането и заеманите позиции.

"За да бъде постигнато това, ние се нуждаем от мъже, ангажирани като партньори в постигането на повече права и равенство за жените", заяви Мария Габриел. Емил Радев приветства сърдечно гостите на събитието и като член на делегацията за връзка с Узбекистан сподели, че държавата е важен партньор на ЕС и усилията ни са насочени основно към насърчаване на устойчивото икономическо развитие, повишаване стандарта на живот и засилване на регионалното сътрудничество в държавите от Централна Азия и ЕС. Българският евродепутат също подчерта ролята на жените в развитието на Узбекистан, тъй като през последното десетилетие те започнаха да играят важна роля, увеличавайки своето влияние в политическия и икономически живот на държавата.

Посланикът на Узбекистан изрази своята благодарност към Мария Габриел и Емил Радев за тяхната подкрепа при организацията на събитието. Той изброи основните постижения в посока постигането на по-голямо равенство между мъжете и жените в своята държава и изрази убеждението си, че жените трябва да станат активни участници в политическите, социално-икономическите и демократични реформи в Узбекистан.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов